Sfaturi culinare

#rosii #legume

Cum sa alegi si sa depozitezi rosiile

Rosiile sunt unele dintre cele mai utilizate legume in bucatarie. Se gasesc pe toata durata anului, insa numai vara putem manca rosii proaspete, de gradina. Adesea, o rosie mare, cu o culoare stralucitoare, poate pacali cumparatorul, deoarece aspectul ei seducator nu garanteaza neaparat si un gust pe masura.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand culegi si depozitezi rosiile:


1 Rosii de sera versus rosii de gradina


Cu totii stim ca rosiile de sera nu sunt nici pe departe la fel de gustoase ca cele proaspete, de sezon. Acest lucru se intampla deoarece legumele de sera pot suferi un proces fortat de coacere, prin intermediul unor substante. Astfel, rosiile sunt insipide, fara aroma si fara gust, chiar daca au adesea un aspect atractiv.

Pentru unele preparate culinare, este indicat sa folosesti numai rosii proaspete. De exemplu, daca faci bruschette sau salate, este foarte important ca rosia sa fie coapta si proaspata. Pentru preparatele care necesita sos de rosii, poti folosi suc sau pasta de rosii de la conserva.
 

2 Alege rosia in functie de atributele ei
 

O rosie coapta, de vara, trebuie sa aiba pulpa, culoarea sa rosie sa fie atractiva si sa-i poti simti aroma in zona cozii. Fii atent, insa! Pentru a-i simti parfumul proaspat, trebuie sa faci testul cu o rosie care se afla pe un raft obisnuit, nu intr-un frigider. Frigul ii va rapi orice miros.

Suprafata tomatei trebuie sa fie delicata, dar rezistenta la apasare, ferma. De asemenea, este important sa-i simti greutatea in mana. O rosie coapta ar trebui sa aiba densitate, sa fie grea si parfumata, in timp ce o rosie necoapta este ceva mai usoara.

3 Nu fa o alegere numai in functie de culoare sau marime


Trebuie sa stii ca marimea sau culoarea nu reprezinta factori hotaratori cand vine vorba de rosii. O rosie mica poate fi la fel de gustoasa precum una mare. Iar o astfel de leguma de un rosu aprins nuare neaparat un gust excelent.
Pe de alta parte, este indicat sa nu alegi rosii decolorate sau patate.
 

4 Alege rosia in functie de intrebuintare
 

Cand cumperi tomate, este bine sa alegi acel soi care se potriveste cel mai bine scopului tau. Rosiile de tip cherry, micute, ca niste cirese, sunt excelente pentru aperitive si gustari. Pot fi intrebuintate cu succes in salate, ca decoratiuni pe diverse preparate etc. Pentru copii, rosiile cherry sunt o surpriza deosebita, cei mici mancandu-le cu placere.

Rosiile mari, carnoase, pot fi taiate in cuburi pentru salate, unde isi lasa sucul sau pot fi utilizate in retete de bruschette, deoarece este important sa se simta pulpa.

Rosiile portocalii te ajuta sa obtii un contrast de culori in diverse preparate unde ai amestec de legume.
 

5 Depoziteaza rosiile intr-un mod adecvat
 

Rosiile ar trebui consumate odata ce le-ai adus acasa. Cel mai indicat este sa fie depozitate la temperatura camerei.

Daca rosiile nu sunt inca suficient de coapte, pot fi puse intr-o punga de hartie opaca si lasate cateva zile. Pot fi tinute in frigider daca in bucatarie este mult prea cald, fiind puse in sertarul de jos, pentru legume. Nu este insa indicat sa fie depozitate mult timp, deoarece frigul le distruge aroma si aspectul ferm.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului