Cum sa...

#conopida #legume #varza

Cum sa alegi si sa pastrezi conopida

Conopia este o leguma foarte sanatoasa, bogata in vitamina C si in diversi nutrienti. Provine din aceeasi familie ca cea a verzei si broccoli -ului. Conopida insa este o leguma usor pretentioasa, astfel incat, este indicat sa stii cum sa o depozitezi si cum sa o gatesti. Daca este pastrata in mod corect, ea poate rezista mai multe zile, inainte sa fie folosita in mancare.

1 Cum sa alegi conopida
 

Gasesti conopida proaspata pe piata in sezonul rece, din decembrie pana in martie. Cel mai cunoscut soi este cel de culoare alba, dar conopida se gaseste si in alte culori, precum galben-portocaliu sau violet.

Cand cumperi conopida din piata sau din magazin, evita sa o alegi pe cea care prezinta pete maronii. Culoarea mugurilor de flori (partea comestibila) trebuie sa fie alba (in cazul unei conopide albe). Mugurii nu trebuie sa fie infloriti.

De asemenea, alege o conopida a carei suprafata este ferma si compacta. Florile trebuie sa fie lipite intre ele, nu vestejite si despartite. Frunzele trebuie sa fie verzi. Conopida care are mai multe frunze verzi este si mai bine protejata si, prin urmare, mai proaspata.

Conopida mai veche are o nuanta galbuie si puncte mici maronii sau negre.
 

2 Cum sa depozitezi conopida
 

Conopida, chiar si cea proaspata, este totusi o leguma foarte perisabila. De aceea, este bine sa cumperi conopida atunci cand vrei sa si gatesti cu ea sau sa o gatesti in urmatoarele cateva zile. Nu te baza insa pe ea daca ai de gand sa o mananci abia peste cateva saptamani, deoarece nu poate rezista vreme indelungata. Isi va pierde nutrientii, culoarea si consistenta si nu va mai fi buna de consum.

Sursa foto: tinyfarmblog.comConopida nu se spala inainte de depozitare. Ea trebuie ferita de umezeala pentru a putea sa reziste. Poti sa depozitezi conopida in ambalajul pe care-l avea la cumparare. O alta varianta este sa o pui intr-o punga perforata. Pune-o in lada de la frigider si pastreaza-o 4-5 zile maxim. Este indicat sa o asezi punand codita in jos. Astfel, aceasta nu va absorbi umezeala. Conopida poate fi depozitata in sertarul pentru legume.

De asemenea, conopida nu trebuie sa fie depozitata impreuna cu alt aliment, in acelasi recipient. De exemplu, daca ai broccoli si conopida, legumele trebuie sa fie puse in pungi separate.
 

3 Este bine sa stii
 

Indiferent de metoda aleasa pentru a o gati, trebuie sa stii ca aceasta leguma se face repede. De aceea, fii cu ochii pe ea si respecta reteta.

Cand gatesti conopida, se poate ca aceasta sa tinda sa-si piarda culoarea sa alba. Poti preveni acest lucru turnand peste ea niste suc de lamaie sau o lingurita de lapte, in apa in care o gatesti.

Nu folosi cratite din fier sau din aluminiu, dearece conopida are o reactie chimica in contactul cu metalul si capata o culoare galbuie sau verde-ambastruie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea