Sfaturi culinare

#borcan #toamna #provizii

Cum sa alegi si sa pregatesti borcanele pentru conserve

Atunci cand te pregatesti sa pui conserve pentru iarna, ai nevoie de vase corespunzatoare. Printre ele se afla si borcanele, pe care le vei folosi nu doar pentru gemuri si dulceturi , ci si pentru tot felul de muraturi si salate pastrate in vase din sticla. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegi si sa pregatesti borcanele pentru conservele de toamna.
 

1 Cauta borcane de diferite marimi
 

Alege borcanele din sticla in functie de capacitatea pe care o au si in functie de marimea gurii de intrare. De exemplu, pentru castraveti murati sau gogosari la otet vei avea nevoie de vase cu gura larga, pentru a putea introduce legumele in interior, in timp ce pentru gemuri sau dulceturi poti cumpara borcanele mici, cu gura nu prea larga.
 

2 Ai grija ca borcanele sa nu fie sparte sau zgariate
 

Inainte de a cumpara sau refolosi borcanele pentru conserve, ar fi indicat sa le verifici sa nu fie stricate. Analizeaza-le sa nu fie zgariate sau sparte si sa nu aiba fisuri care sa se largeasca dupa ce au fost umplute si puse la fiert. Fereste-te de cele a caror suprafata nu este neteda si care au mici goluri in stratul de sticla – risti ca acele zone sa se sparga in timpul folosirii.
 

3 Foloseste borcane care sa reziste la congelare si la fierbere
 

Daca ai conserve pe care le vei tine la frigider, foloseste borcane care sa reziste la temperaturi foarte scazute iar daca vei fierbe sau pune la cuptor recipientele in care ai pus conserve, alege-le in asa fel incat sa reziste la temperaturi ridicate pentru mai mult timp. 
 

4 Cauta capace potrivite
 

Atunci cand achizitionezi borcane, cumpara si borcane noi pentru ele. Atentie, insa – daca refolosesti borcane vechi, vezi sa nu fie ciupite in locurile unde au fost inainte capacele. Cel mai bine ar fi sa alegi borcane si capace noi pentru o conservare cat mai buna.
 

5 Cauta celofan, hartie si materiale textile potrivite pentru a acoperi anumite borcane
 

Unele borcane, de exemplu cele cu dulceturi, pot fi acoperite cu celofan, hartie sau materiale textile. Alege aceste materiale astfel incat sa nu fie rupte, sparte sau deteriorate. Cel mai indicat ar fi sa le cumperi noi, pentru a nu avea surpriza sa te trezesti ca atunci cand vrei sa acoperi borcanele ai la indemana doar produse deteriorate. 

6 Spala-le si usuca-le

Inainte de a incepe sa pregatesti conservele, spala bine borcanele cu apa calda si detergent , clateste-le bine cu apa rece si lasa-le sa se usuce. in cazul in care au ramas urme de apa, sterge-le cu un prosop de hartie. Ai grija insa sa nu ramana urme de hartie pe sticla.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare