Sfaturi culinare

#urzici #verdeata

Cum sa alegi urzicile

Pe langa proprietatile sale curative, urzicile reprezinta un aliment nelipsit din dieta in perioada de primavara, alaturi de alte verdeturi . Urzicile sunt plante erbacee, perene, din familia Urticaceae. Inca din antichitate, proprietatile urzicilor sunt cunoscute si apreciate.


Unde gasesti urzici
 

In cazul in care urzicile sunt culese din natura, ele trebuie sa fie alese din zone nepoluate. In caz contrar, exista riscul de a folosi in mancare urzici care contin plumb sau alte substante periculoase pentru sanatate.

Urzicile necultivate cresc in zonele din apropierea apelor, pe langa rauri, lacuri , in gradini sau chiar la marginea padurilor.
Pentru a fi scoase din pamant, este bine sa porti manusi. Se consuma numai partea cea mai frageda a plantei, astfel incat trebuie alese numai frunzele cele mai tinere. Inainte de a fi consumate, frunzele se fierb pentru a elimina toxina urzicii.

Urzicile cultivate se vand la piata, la gramada sau ambalate in pungi. Urzicile trebuie sa fie verzi, proaspete, ferme. Urzicile proaspete sunt disponibile primavara. De la acestea se folosesc in diverse scopuri radacina, tulpina, frunzele si florile. Planta este verde, cu frunze zimtate. Tulpina si frunzele prezinta peri fini, care secreta toxina care irina pielea.
 

Cum pregatesti urzicile
 

Urzicile proaspete se spala in mai multe ape, pana cand raman curate. Pentru a evita contactul direct cu pielea, se foloseste o lingura de lemn si o strecuratoare.

Dupa ce sunt scurse bine, urzicile se oparesc o data sau de mai multe ori, in functie de reteta. Urzicile se folosesc in supe, ciorbe, sosuri , tocanite etc.

Iata cateva retete cu urzici:
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete