Sfaturi culinare

#vinete #conservare

Cum sa conservi la borcan vinetele coapte

Iti place salata de vinete si vrei sa ai vinetele copate in stare buna si la iarna, insa nu mai ai loc in congelator? Pune vinetele coapte la borcane, pe care sa le sigilezi bine, astfel incat sa se pastreze timp de cateva luni. Dintr-un borcan cu vinetele astfel pastrate vei putea prepara o salata de vinete in doar cateva minute.

1 Alege vinete mari si frumoase, ajunse la maturitate
 

Atunci cand cumperi vinetele pe care le vei pune la borcan, alege-le ca si cum le-ai folosi pentru salata de vinete.
Alege-le astfel incat sa fie bine coapte, sanatoase, cu coaja lucioasa, neatinse . Fereste-te de cele foarte mari si de cele cu zgarieturi, acestea nu se vor coace bine si vor avea probleme de pastrare.
 

2 Coace si curata vinetele ca si cum le-ai pregati pentru consum imediat
 

Pregateste vinetele ca si cum le-ai folosi imediat: coace-le bine, pe toate partile, curata-le bine de coaja, avand grija sa nu ramana bucatele mici de coaja neagra. In cazul in care au ramas puncte sau zone care sa nu fie bine coapte, inlatura-le. In timp, acestea vor duce la deteriorarea produsului.
 

3 Scurge-le bine
 

Dupa ce le-ai curatat bine si le-ai taiat si cozile, aseaza vinetele pe un fund din lemn. Inclina usor fundul din lemn, astfel incat sa se scurga lichidul. Lasa-le asa pana a doua zi, ca sa se scurga bine.
 

4 Pregateste borcane potrivite ca marime
 

Foloseste pentru aceasta metoda de a conserva vinetele coapte borcane potrivite  ca marime. Cele mai bune sunt cele de 400 sau de 800 de grame, in care poti pune vinete care sa-ti ajunga pentru prepararea unei salate de vinete.
Curata bine borcanele: spala-le cu apa cu detergent, clateste-le bine, apoi lasa-le sa se usuce. Sterge-le de urmele ramase dupa uscarea apei cu un prosop de bucatarie sau cu un prosop de hartie.
 

5 Aseaza vinetele in borcan si scoate aerul ramas intre ele
 

Vinetele odata scurse pot fi asezate in borcanele curate. Pune-le straturi, iar in caz ca e nevoie, rupe-le in bucati mai mici. Apasa-le bine in borcan, astfel incat intre ele sa nu mai ramana goluri de aer.
 

6 Pune deasupra aspirina
 

Dupa ce le-ai asezat in borcane, piseaza pastile de aspirina, cate una pentru fiecare borcan. Presara praful de aspirina deasupra vinetelor.
 

7 Foloseste capace care sa se inchida ermetic
 

Cel mai indicat este sa folosesti atat capace, cat si borcane noi. Acestea trebuie sa se inchida etans, astfel incat aerul sa nu poata patrunde in interior. Patrunderea aerului in interior va conduce la deteriorarea vinetelor din borcan.
 

8 Fierbe-le intr-o cratita cu un prosop asezat pe fundul acesteia

Dupa ce ai inchis bine borcanele, pregateste o cratita cu apa, pe fundul careia sa asezi un prosop de bucatarie.  Pune borcanele in cratita si adauga apa astfel incat nivelul acesteia sa fie pana la gatul borcanului.
Lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute dupa ce continutul borcanului isi incepe fierberea. Da-le apoi deoparte si lasa-le sa se raceasca in apa in care au fiert.
 

9 Borcanele se fierb de doua ori
 

A doua zi pune din nou cratita pe foc ca sa fierbi borcanele. De aceasta data, dupa ce continutul borcanelor incepe sa fiarba, lasa-le la fiert pentru 20 de minute. Dupa aceea, lasa-le sa se raceasca in aceeasi apa.
 

10 Completeaza intotdeauna cu apa calda
 

Atunci cand fierbe, apa se evapora.  Daca nivelul apei a scazut, aceasta trebuie completata pana la nivelul la care a fost si anterior. Atentie insa, este indicat sa folosesti apa calda, pentru ca in caz contrar borcanele din interior se vor sparge.
 

11 Sterge-le si pune-le la camara
 

Dupa ce s-au racit bine, borcanele trebuie lasate sa se usuce: le poti usca si cu ajutorul unui prosop. Dupa aceea, vinetele la borcan pot fi asezate in camara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare