Sfaturi culinare

#must #struguri #iarna #conserve

Cum sa conservi mustul pentru iarna

Iti place gustul mustului dulce, proaspat stors din struguri? Pastreaza-l si pentru la iarna. Nu ai nevoie decat de cateva sticle cu dopuri care sa se inchida ermetic si putina rabdare in care sa-l conservi cu atentie. Iata cateva sfaturi pentru a pastra mustul pentru iarna.

1 Stoarce strugurii asa cum faci in mod obisnuit
 

Pregateste mustul ca si cum l-ai prepara ca sa devina vin: da strugurii prin zdrobitor, scurge sucul obtinut, care este un must dulce. Odata cu aceasta etapa decizi daca vrei ca mustul sa devina vin sau vrei sa il conservi pentru iarna.
 

2 Foloseste sticle cu dop cu filet
 

Daca vrei sa transformi mustul intr-o conserva, vei avea nevoie de sticle de sticla, care sa aiba dop cu filet. Curata-le bine inainte de a le folosi: atat sticlele, cat si dopurile. Ai grija ca pe langa dopuri sa nu poata intra aer, pentru ca acest lucru va duce la deteriorarea mustului din interior.
 

3 Pune-l in sticle imediat ce l-ai scos din vasul in care strugurii au fost presati
 

Dupa ce l-ai scurs din vasul in care au fost pusi strugurii presati, transfera mustul in sticle, ca sa nu apuce sa fermenteze. Caldura si aerul grabesc procesele de fermentatie care transforma mustul in vin.
 

4 Acopera bine sticlele
 

Strange bine dopurile sticlelor in care ai pus mustul si daca este nevoie, foloseste bucati de celofan asezate pe gura sticlei, sub dop. Acestea vor impiedica intrarea aerului in interior.
 

5 Fierbe sticlele intr-o cratita cu un prosop asezat pe fundul acesteia
 

Dupa ce ai inchis bine sticlele, pregateste o cratita cu apa, pe fundul careia asezi un prosop de bucatarie.  Pune sticlele in cratita si adauga apa astfel incat nivelul acesteia sa fie pana la gatul sticlelor.
Lasa-le sa fiarba timp de 30-40 de minute dupa ce continutul sticlelor isi incepe fierberea. Da-le apoi deoparte si lasa-le sa se raceasca in apa in care au fiert.
 

6 Sticlele se fierb de doua ori
 

A doua zi pune din nou cratita pe foc ca sa fierbi sticlele. De aceasta data, dupa ce continutul sticlelor incepe sa fiarba, lasa-le la fiert pentru 20 de minute. Dupa aceea, lasa-le sa se raceasca in aceeasi apa.
 

7 Completeaza intotdeauna cu apa calda
 

Atunci cand apa fierbe, aceasta se evapora, iar nivelul acesteia scade.  Daca nivelul apei a scazut, aceasta trebuie completata pana la nivelul la care a fost si anterior. Atentie insa, este indicat sa folosesti apa calda, pentru ca in caz contrar sticlele din interior se vor sparge.
 

8 Sterge-le de apa si praf si pune-le la camara
 

Dupa ce s-au racit bine, sticlele trebuie lasate sa se usuce: le poti lasa intr-un loc pe unde nu umbli sau le poti usca cu ajutorul unui prosop. Dupa aceea, mustul  la sticla poate fi asezat in camara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului