Sfaturi culinare

#lapte #bauturi calde #branza

Cum sa cumperi laptele pentru gatit

Stii ce iti place sa bei si este usor sa-l gasesti pe raft, in magazin. Ai gasit cea mai buna formula de lapte praf pentru micutul tau. Insa atunci cand folosesti laptele ca un ingredient pentru retetele tale, cum il alegi pentru a fi cel mai potrivit? Cand cumperi lapte pentru gatit, este recomandat sa tii cont de cateva aspecte.

1 Alege tipul de lapte dorit
 

Laptele furnizeaza calciu si alti nutrienti elementari pentru o buna functionare a organismului. Pe piata vei gasi numeroase sortimente de lapte, simple sau cu arome, pe care le poti folosi in retetele tale.

Lapte integral. Poate fi folosit in diverse feluri, ca de exemplu in gustari, in diete, alaturi de cereale, paine prajita si branza sau in bauturi pe baza de lapte, precum Caramel Macchiato.

Lapte semidegresat. Produsul are un procent mai mic de grasime decat laptele integral si poate fi uneori imbogatit cu vitamine. Laptele semidegresat poate fi utilizat in multe retete, precum supa de broccoli, prajitura cu banane si ovaz, clatite, prajituri cu prune etc.

Lapte degresat. Acesta contine 0% grasime si este bogat in vitamine, aminoacizi si lactoza. Il poti folosi in bauturi pe baza de cafea (cappuccino), in shake-uri si supe dietetice etc.

Lapte pasteurizat. Laptele pasteurizat este un produs obtinut printr-un proces de inlaturare a bacteriilor din lapte. Prin pasteurizare se elimina mucegaiul, drojdia sau bacteriile care ar putea sa cauzeze imbolnavirea persoanei care consuma laptele. Nu sunt insa inlaturate toate bacteriile, unele microorganisme ramanand in lapte.

Laptele pasteurizat poate fi folosi in bucatarie fara probleme. Poti face cu el prajituri cremoase, precum tiramisu si chiar branzeturi de casa. Este recomandat, in cazul copiilor, sa folosesti lapte pasteurizat pentru a face pentru acestia.
 

2 Verifica garantia
 

Cand cumperi lapte, unul dintre cele mai importante aspecte este garantia. Vezi cand expira pentru a stii precis cate zile il poti folosi in bucatarie. Laptele este un produs cu viata scurta, astfel incat trebuie sa-l folosesti intr-un fel sau altul pana se strica.

Daca iti ramane lapte neconsumat, care este inca in termenul de garantie, atunci foloseste-l intr-o reteta. De exemplu, poti face un piure rapid, cremos si foarte gustos. Cel mai bun piure din cartofi este cel care are lapte in el, deoarece il face mai diafan si mai bun la gust. O alta posibilitate este sa faci rapid cativa biscuiti de casa. Sunt usor de facut si te vei bucura de ei multa vreme.

 

3 Lapte praf
 

Laptele praf poate reprezenta o alternativa la cel natural, mai ales atunci cand ramai fara lapte proaspat in casa si-l poti folosi ca inlocuitor. In plus, acesta este si mai economic, in cazul in care obisnuiesti sa-l folosesti des in bucatarie. Pregateste-l conform indicatiilor de pe pachet sau foloseste-l ca atare in mancare, daca reteta precizeaza acest lucru.

Laptele praf este folosit cu succes in retete de sosuri, budinci, shake-uri, ciocolata de casa , prajituri, inghetata etc.
 

4 Laptele de soia
 

Laptele de soia poate fi folosit in bucatarie in retetele pentru vegetarieni sau persoane aflate la dieta. Cand il achizitionezi, verifica sa vezi daca este lapte de soia cu arome sau simplu. Se poate ca primul tip sa nu fie potrivit pentru reteta ta, de aceea este recomandat sa cumperi lapte de soia obisnuit, fara arome.

Il poti folosi in sosuri, supe, tocanite, creme, prajituri etc. Trebuie sa fii atent la modul de prepare, deoarece laptele de soia are tendinta sa se branzeasca daca este expus la temperaturi ridicate.
 

5 Lapte de vaca , capra, oaie, bivolita
 

In cele mai multe cazuri, folosesti in de vaca. Laptele poate fi folosit in loc de apa in supe, sosuri, tocanite, preparate cu orez sau prajituri pentru a le face mai moi si mai cremoase. Supele din legume precum dovlecei, broccoli sau sparanghel pot fi pasate in blender, apoi se adauga lapte pentru a le da o textura mai cremoasa. Iata o reteta de mancare de spanac pregatita cu lapte.

In compozitii de carne tocata, ca de exemplu cele pentru hamburgeri sau chiftele, se poate pune paine inmuiata in lapte. Carnea prajita poate fi scufundata putin in lapte, inainte de a fi data prin faina. Fructele de mare pot fi si ele puse in lapte, inainte de a fi gatite, pentru a fi mai suculente.

Persoanele care sunt alergice la produsele din lapte de vaca pot folosi in preparatele lor lapte de capra sau de oaie.
Branza de capra se potriveste foarte bine in retetele de aperitive, alaturi de masline, prosciutto, ciuperci, smochine, in retetele de pizza si chiar in retetele traditionale internationale, precum cu spanac sau quiche cu spanac si pui.

Din lapte de bivolita poti face de casa. In cazul acestuia, concentratia de grasime si de substanta uscata este mare. Laptele de bivolita este dulceag si se recomanda pentru a produce branzeturi moi, iaurturi, inghetata, smantana. De asemenea, poti prepara budinci.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului