Sfaturi culinare

#aluat #clatite #foetaj #culinar #sfaturi culinare

Cum sa faci aluaturi simple

Aluaturile simple sunt de cele mai multe ori o buna idee pentru gospodinele care vor sa gateasca rapid, dar si sa se joace cu gusturi si ingrediente. De aceea aluaturi precum cel de clatite sau foietajele sunt solutii potrivite pentru gatit rapid si inovator. In plus, pentru mesele festive, ele pot deveni surprize culinare pentru invitati.

Aluatul de clatite

Compozitia de clatite este probabil unul dintre cele mai ieftine si usor de preparat aluaturi care pot fi folosite in bucatarie. Sunt foarte usor de preparat, avand nevoie doar de faina, lapte (care poate fi inlocuit cu apa sau sifon), oua (in general se folosesc doua-trei oua, insa aluatul de clatite poate fi facut si fara ele), unt topi sau putin ulei.

Acest aluat se prepara astfel: intr-un castron sau oala se bat ouale cu putina sare si unt topit (sau ulei). Se adauga apoi laptele si faina si se bate cu telul sau mixerul pana cand in bol nu mai sunt cocoloase de faina. In functie de consistenta aluatului se mai adauga apa (lapte sau sifon) ori faina, astfel incat rezultatul final sa fie o compozitie de consistenta unei smantani.

Din aluatul de clatite rezulta clatite foarte gustoase care, pentru a fi consumate trebuie mai intai prajite. Aluatul de clatite este pus cu ajutorul unui polonic sau a unei cesti intr-o tigaie care a fost in prealabil unsa cu foarte putin ulei si a fost lasata sa se incinga pe foc.

Compozitia trebuie sa se intinda pe tot fundul tigaii si sa fie intr-un strat gros cat de groasa vrei sa iasa clatita. Clatita se intoarce pe ambele parti ca sa se prajeasca bine dupa care se pune pe o farfurie intinsa sau un platou. Clatitele obtinute se pot umple cu diverse umpluturi , dulci sau sarate, cu branza, legume, carne, dulceata, crema de ciocolata, inghetata, fructe etc.

Sfat:

  • Poti inlocui laptele cu apa minerala sau sifon, calitatea aluatului nu va avea de suferit. Ba chiar daca adaugi o lingura de apa minerala sau sifon pe langa lapte, clatitele vor iesi si mai pufoase. In plus, daca vrei sa obtii clatite mai crocante, adauga in compozitie o lingura de zahar sau de zahar vanilat .
     
  • Daca vrei sa faci poti folosi: 1 pahar lapte batut sau iaurt, 1 ou, 2 linguri unt topit sau ulei, esenta de vanilie, 1 pahar faina, 2 linguri zahar, un varf de sare, o jumatate de lingurita de bicarbonat si 1 lingurita praf de copt. Se amesteca intr-un vas laptele batut cu oul, untul/uleiul, vanilia si zaharul, apoi, intr-un alt vas se cerne faina cu sare, bicarbonat si praf de copt. Se toarna amestecul lichid in cel uscat, amestecand usor de cateva ori, insa nu pana la disparitia cocoloaselor de faina. Se lasa aluatul sa stea cam 15-20 minute, timp in care cocoloasele vor disparea. Se toarna aluatul cu lingura intr-o tigaie teflonata incinsa, unsa cu putin ulei. Se prajesc pe ambele parti pina se rumenesc.

Se servesc cu dulceata, smantana sau cu diverse creme. Iar daca in timp ce se prajesc pui deasupra lor zahar de scortisoara, vei obtine niste clatite speciale.

Aluatul de foetaj

Acest tip de aluat este de asemenea unul foarte simplu de facut acasa, desi poate fi achizitionat si din comert. Pentru a face un aluat de foetaj ai nevoie de 170 de grame de faina bine uscata, galbenusul de la un ou, 100 grame de unt taiat cubulete si doua linguri de apa.

Daca ai un robot de bucatarie , poti face aluatul folosindu-l, daca nu poti sa il faci si cu mana, amestecand insa usor cu degetele si ridicand mainile astfel incat aerul sa poata intra in compozitie. Cerne faina si pune apoi untul, amestecand bine. Fa apoi o gaura in faina si adauga amestecul facut dinainte din galbenus de ou si apa. Amesteca usor, avand grija sa cuprinzi toata faina si tot amestecul de ou si apa si strangand usor, astfel incat sa nu mai ramana faina neamestecata.

Dupa ce ai terminat de amestecat si in aluat nu au mai ramas ingrediente neamestecate, pune aluatul intr-o folie de platic si da-l la frigider, acolo unde trebuie sa-l lasi cel putin 20 de minute inainte de a te apuca sa-l folosesti.

Dupa ce il scoti din frigider intinde-l usor cu ajutorul unui facalet. Il poti taia in diferite forme, care pot fi umplute cu diverse compozitii, legume, carne, creme, sa il faci baza pentru placinta, strudele etc.. Dupa ce le-ai umplut trebuie sa le coci.

Sfat:

  • Aluatul de tip foetaj trebuie sa fie de consitenta unei plastiline.pentru a nu obtine un aluat prea tare ar trebui sa folosesti faina saraca in gluten. Nu folosi pentru a amesteca in el instrumente de bucatarie aspre sau murdare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete