Branza de casa este relativ usor de facut si poate fi un preparat bun pentru familie, mai sanatos decat cel gasit in magazine.
Exista nenumarate retete de branza de casa, dintre care poti alege pe cea mai potrivita pentru tine. Ca sa faci branza, nu ai nevoie de ingrediente speciale, deoarece ea are la baza laptele. De asemenea, nu-ti trebuie neaparat vreun instrument deosebit.
1 Alege ingredientele
Ingredientele pe care le folosesti trebuie sa fie foarte proaspete. Branza poate fi facuta numai din lapte (cand se pune laptele la prins) sau din lapte si suc de lamaie . Acesta din urma este inlocuit uneori de pastile de calciu sau iaurt.
De exemplu, pentru una dintre retete de branza de casa, ai nevoie de 5 cani de lapte, 10 lingurite de suc de lamaie, sare, zahar, piper, margarina .
2 Alege instrumentele
Pentru a face branza in casa, ai nevoie de o cratita, o lingura de lemn, o bucata de panza (tifon), o strecuratoare, ata de bucatarie, o forma pentru branza. Insa aceste instrumente difera de la o reteta la alta si pot fi si mai putine.
3 Respecta regulile
Pentru a face branza de casa, trebuie sa amesteci incontinuu in oala in care fierbe laptele. Astfel, il impiedici sa se prinda de oala. Dupa ce torni otetul sau sucul de lamaie, trebuie sa lasi compozitia suficient incat sa se separe branza de zer.
4 Fa branza
Pentru a face branza, trebuie sa pui intr-o cratita 2 cani de lapte, margarina, piperul, zaharul si sa le aduci pe toate la punctul de fierbere, amestecand incontinuu. Apoi trebuie sa inchizi focul, lasand cratita pe aragaz . Adauga apoi 2 lingurite de suc de lamaie in laptele fiert, pentru a-l covasi. Amesteca bine si apoi lasa-l 10 minute.
Apoi se separa zerul de branza cu o bucata de tifon. Branza se preseaza bine, ca sa iasa din ea zerul. Se poate adauga si niste sare in branza, daca se doreste ca ea sa fie mai sarata. Dupa ce este scursa bine de lichid, branza se transfera in recipientul cu forma dorita si se da la frigider.
5 Foloseste branza de casa si economiseste bani
Poti face branza de casa daca ai copii mici si vrei sa le dai un preparat care stii exact ce contine. Este mai sanatoasa si mai sigura decat branzeturile cumparate.
De asemenea, daca ai de gand sa faci prajituri sau alte preparate care necesita cantitati mai mari de branza, poti economisi bani daca o faci in casa, in loc sa o cumperi.
Branza de casa este o alegere buna si pentru cei care sufera de o afectiune si sunt nevoiti sa tina un regim special .