Sfaturi culinare

#cidru #mere #bautura

Cum sa faci cidru

Daca ai meri prin gradina si te gandesti la diverse metode de a folosi aceste fructe in bucatarie, incearca sa faci un cidru de casa. Procesul nu este tocmai complicat si, oricum, rezultatul este mult mai bun decat daca ai cumpara aceasta bautura din magazin.

Iata in continuare ce trebuie sa stii atunci cand faci cidru:
 

1 Alege fructele
 

Poti face cidru din diverse fructe, precum merele. Acestea trebuie sa fie coapte bine, de preferinta acrisoare. Alege mere sanatoase, fara imperfectiuni, lovituri sau zone stricate, chiar daca acestea pot fi indepartate. Daca poti sa culegi chiar tu merele din copac, cu atat mai bine. Nu folosi niciodata mere care au cazut deja pe pamant, deoarece pot sa contina bacterii si toxine care vor distruge cidrul.

Nu este recomandat sa folosesti mere prea dulci si nici suc de mere gata cumparat. De asemenea, merele nu se gatesc in niciun fel inainte de folosire. Pentru o aroma deosebita a cidrului, se folosesc diverse tipuri de mere, rosii, aurii si verzi.
 

2 Pregateste ustensilele
 

Ustensilele de care ai nevoie pentru a face cidru sunt similare cu cele pentru a face vin sau bere. Ai nevoie de un recipient mare, cu capac, o damigeana, un pachet de drojdie de bere , un sifon, sticle, un hidrometru, un blender sau storcator.
 

3 Urmeaza reteta
 

Daca faci cidru, vei avea nevoie de un blender sau un storcator puternic, care sa nu cedeze la duritatea unui fruct precum marul. Dupa ce au fost spalate, decojite si taiate bucati, pulpa sau miezul marului se stoarce bine, pentru a obtine sucul natural.

Sursa foto: going-well.comUna dintre variante este sa faci din pulpa marului un soi de piure de mere, cu ajutorul unui blender. Apoi piureul se pune intr-o panza ca cea folosita pentru obtinerea branzei si se preseaza pentru a obtine sucul. Exista, insa, de asemenea, si prese speciale pentru cidru.

Sucul de mere se pune intr-un butoias de lemn, turnand sucul pana sus. Este important ca butoiasul sa fie perfect curat, pentru a nu avea loc reactii chimice nedorite.

In unele cazuri, cand se incepe fermentarea se pune niste sulfit, pentru ca fermentarea sa fie facuta in mod corect, eliminand microorganismele care ar putea strica intreg procesul. In functie de reteta, poti adauga drojdie sau poti lasa sucul sa fermenteze singur, lasand deschis cepul din partea de sus a butoiului. Ar trebui ca in 2 zile sa se formeze un fel de spuma. Fermentatia dureaza cateva saptamani. Dupa incetarea ei, poti astupa butoiul.

Cidrul se lasa la maturat peste jumatate de an, gustand din cand in cand, pentru a verifica daca este totul in regula.
 

4 Fa combinatii speciale
 

Daca vrei sa-i conferi cidrului o aroma de sarbatori, adauga in el niste betigase de scortisoara. Un alt amestec este cel de cidru cu zahar brun si rom. De asemenea, poate fi combinat cu putin caramel, ghimbir, coaja de lamaie, nucsoara etc. Vara poti face un cocktail din cidru, suc de portocale , miere si gheata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului