Sfaturi culinare

#salam #preparat #reteta

Cum sa faci salam la tine acasa

Salamul pe care il cumperi din comert este de cele mai multe ori preparat cu chimicale , inlocuitori si carne de calitate inferioara. Se spune ca anumite salamuri pe care le gasesti in magazine sunt facute din resturi si zgarciuri, carora le sunt adaugate E-uri si aditivi alimentari , pentru a avea un miros si un aspect care sa il atraga pe client. Desi in magazine exista si salamuri bune, varianta pregatirii acasa a unui astfel de produs pare o idee potrivita Iata cateva sfaturi in acest sens.

Ce ar fi bine sa stii inainte de a face salam de casa
 

1 Poti pregati salamuri din diferite tipuri de carne amestecata: de vita, pasare, porc, oaie. Insa ar fi bine sa ai grija cu amestecul, astfel incat produsul final sa nu iasa prea gras. Toaca carnea pe care o vei adauga in compozitie.

2 Carnea trebuie sa fie curatata de piele si oase, putin sarata iar daca iti place afumatura , poti adauga si putina carne afumata.

3 Adauga si putina slanina sarata, pe care o poti taia in bucatele mici.

4 Foloseste ierburi si condimente: dafin, coriandru, chimen, ienibahar, busuioc, tarhon, pe care le vei adauga in aluatul de carne.

5 Pregateste umplutura de salam: amesteca carnea, lasand sub forma de bucati mai mari partile care vrei sa iti ramana mai mari in salam. Amesteca-le cu grija, insa destul de bine incat sa nu devina o pasta prea moale.

6 Vei avea nevoie fie de un mat de vita, mai gros, fie de mate sintetice, pe care le poti gasi in magazin. Vei umple aceste mate cu pasta pe care ai obtinut-o, cu ajutorul masinii de facut carnati sau manual, cu lingura. Ai grija insa sa nu ramana goluri in interiorul compozitiei.

7 Dupa ce l-ai pregatit, lasa-l intr-o incapere bine aerisita si intunecata, pentru cateva zile. Verifica sa nu se fi format bule de aer in compozitia salamului. In cazul in care acestea apar, trebuie sa fie sparte si presate.

8 Salamul va trece si printr-un proces de fierbere: pregateste un amestec de vin dulce sau demi-dulce, apa, sare, putina zeama si coaja de lamaie. Adauga salamul in el si lasa-l sa fiarba cateva ore, la foc mic. Dupa aceea salamul se scoate si se pune la rece, intr-o camera intunecata si bine ventilata.

9 Daca iti plac salamurile cu gust de afumat, poti sa si pui la fum produsul pe care l-ai pregatit. Foloseste lemn “dulce” - de stejar, fag, dud, astfel incat carnea sa nu capete gust amar.

10 Pastreaza-l intr-un loc rece si foarte bine aerisit, pentru ca salamul sa reziste cat mai mult timp.
 

Sursa foto : cretafarms.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului