Sfaturi culinare

#dafin #mancare #bucatarie #culinar #sfaturi culinare #gatit

Cum sa folosesti dafinul in bucatarie

Dafinul este una dintre cele mai vechi plante aromatice din lume. Insa el nu a fost folosit numai in bucatarie, ci a fost in antichitate insemnul regilor si imparatilor, dar si al campionilor in diverse sporturi antice, fiind considerat o planta nobila.
 
Frunzele cunoscute pentru aroma pe care o lasa in mancare provin de fapt de la un arbust care poate ajunge si la 18 metri inaltime, care creste mai ales in zonele cu clima mediteraneana sau apropiata cu clima mediteraneana. Exista mai multe tipuri de dafin : de munte, patat, indian, californian, portughez etc.
 

Dafinul si efectele sale medicale

Aceasta planta aromatica are in continutul sau vitamine si minerale, precum si fier, magneziu, mangan, calciu si sodiu, care sunt importante pentru organismul uman.

Daca vei strecura o frunza de dafin in apa de ceai, vei obtine un sprijin in plus in lupta impotriva racelii, tusei si durerilor de cap. Dafinul este recomandat de asemenea si in afectiunile ficatului, stomacului, rinichilor.
 

Cum sa usuci si sa pastrezi dafinul

Cel mai des intalnita modalitate de a gasi dafinul este sub forma de frunze, care sunt prezente in magazine mai ales in forma uscata. Daca ajungi insa in preajma unui arbust de dafin si vrei sa culegi cateva frunze pe care sa le pastrezi pentru a le avea acasa, atunci ar trebui sa le usuci.

1 Nu usca frunzele de dafin direct la soare pentru ca isi vor pierde uleiurile esentiale si vor deveni maronii. De altfel, daca atunci cand cumperi frunze uscate si vezi ca au culoare maro, atunci ar trebui sa stii ca si-au pierdut mare parte din aroma prin uscarea la soare. Daca vrei sa le usuci, ar trebui sa le pui la umbra, intr-un loc ferit de soare, insa si destul de cald si in care patrund curenti de aer.

2 Daca ai achizitionat frunzele de dafin deja uscate, atunci ar trebui sa le pastrezi intr-un vas inchis, intr-un loc ferit de caldura, frig, umezeala si lumina. Le poti utiliza astfel timp de aproximativ un an.

3 Poti depozita frunzele de dafin si in frigider. Fie ca sunt uscate sau in forma cruda, daca le vei pune intr-o punga cu auto-sigiliu, vei beneficia de aroma lor pentru mai multa vreme.
 

Cum sa folosesti dafinul in bucatarie

Din punct de vedere culinar dafinul este folosit mai ales sub forma de frunze, atat in forma uscata, cat si proaspata.

1 In ce mancaruri poti folosi dafin

Poti folosi frunzele de dafin in pregatirea mancarurilor cu carne de pasare, vita, porc sau peste, insa si in cele cu legume, mai ales in cele in care folosesti fasole sau mazare, boabe sau pastai.

De asemenea, ar trebui sa stii ca se combina foarte bine cu cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.

In plus, poti adauga frunze de dafin atunci cand fierbi crab sau creveti. Dafinul adaugat in apa in care fierbi fructe de mare, crabi sau alte moluste comestibile le va oferi acestora o savoare deosebita.

Il poti adauga si in budincile de orez si in alte budinci cu lapte. Nu uita sa il strecori si in mancarurile pe baza de orez.

Daca adaugi dafin in supe, sosuri, feluri principale si chiar in bauturi, acestea vor avea in final un gust special. In cazul in care vrei sa marinezi carne, in sosul pentru marinata adauga si putin dafin. Daca vrei sa experimentezi un gust deosebit pentru sosuri albe, precum sosul Bechamel, pe baza de lapte sau branza, adauga si putin dafin.

2 Dafinul, muraturile si uleiul

Daca il adaugi in otet, vei obtine o varianta aromata si foarte gustoasa a acestui lichid des folosit in bucatarie. Nu uita ca merge adaugat si in otetul pe care il adaugi peste castraveti sau muraturi, dar si in saramura pentru acestea.

Daca vei adauga frunzele de dafin in ulei de masline, intr-o cratita pe care o vei pune pe foc, vei obtine un ulei cu o aroma speciala pe care il vei adauga cu succes in mancarurile pe baza de carne si legume.

Taiat peste castraveti, le ofera o aroma speciala. Daca iti place aceasta aroma, le-ai putea adauga si in saramura sau otetul pentru muraturi, atunci cand le pui la murat.

3 Despre gatitul cu dafin

Atunci cand gatesti cu dafin poti pune fie frunzele intregi, fie sfaramate. In al doilea caz insa vei avea o problema atunci cand va trebui sa le scoti din mancare, dupa ce aceasta s-a terminat de facut.

In cazul in care ai ramas fara dafin in casa iar reteta ti-l cere, il poti inlocui cu cimbru. Substitutia se face astfel: la o frunza de dafin se pune un sfert de lingurita de cimbru.

Frunzele de dafin sunt ideale pentru mancarurile care se pregatesc intr-o perioada de timp mai indelungat, pentru ca isi elibereaza aroma in timp. Nu uita faptul ca in cazul in care vei adauga dafinul in forma pisata, acesta va elibera mai multa aroma.

Daca vei adauga dafin intr-o cratita medie, atunci nu ar trebui sa pui mai mult de o frunza din aceasta planta, pentru ca aroma pe care o degaja va strica gustul mancarii.

4 Combina dafinul cu alte condimente

Nu uita sa il combini cu alte condimente si plante aromatice precum patrunjel, rozmarin, marar, mustar, busuioc si chiar scortisoara. Impreuna vor alcatui un buchet deosebit care va adauga un plus de gust mancarurilor tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului