Sfaturi culinare

#rozmarin #ierburi aromatice #sfaturi culinare #culinar #bucatarie #cum sa folosesti

Cum sa folosesti rozmarinul in bucatarie

Ierburile aromatice dau un plus de gust si de savoare mancarurilor pe care le pregatesti. Printre aceste ierburi se afla si rozmarinul, care se deosebeste de alte ierburi si prin forma frunzelor, care se aseamana cu acele unui brad, dar si prin savoare. Citeste randurile care urmeaza si vei afla ce poti face cu rozmarinul in bucatarie.

Rozmarinul este o planta aromatica folosita mult in bucatariile cu specific sau influente mediteraneene. El poate fi crescut si acasa, insa prefera solurile din apropierea marii, acolo unde isi poate dezvolta la maxim aroma. Exista mai multe tipuri de rozmarin, care se deosebesc mai ales prin prisma culorii frunzelor: aceste frunze ca niste ace poat avea culori de la bleu, galben, la roz sau verde inchis.

Aceasta planta nu este folosita numai in bucatarie, ci este utilizata si ca remediu natural impotriva racelii, durerilor de cap sau problemelor psihice (a avut rezultate inclusiv in tratamentul bolii Alzheimer). Este bogat in fier, calciu, vitamina B6 si antioxidanti, fapt care il recomanda drept ajutator al memoriei si in prevenirea cancerului. Are insa si proprietati cosmetice, uleiul de rozmarin fiind folosit in sampoane pentru parul deteriorat .
 

Cum sa pastrezi rozmarinul
 

Poti gasi rozmarinul in varianta cruda sau deja uscat. Daca ai gasit planta in varianta proaspata, trebuie sa stii ca te poti bucura de efectele sale pentru mai mult timp daca il pastrezi cum trebuie.

1 Daca vrei sa ai rozmarin proaspat pentru mai multa vreme trebuie sa stii ca il poti tine in frigider. In cazul in care il vei folosi intr-o perioada scurta de timp, inveleste-l intr-un prosop de hartie si pune-l in lada pentru legume a frigiderului.

2 Daca vrei sa il follosesti peste cateva saptamani, atunci trebuie sa faci urmatoarea operatiune: dupa ce ai spalat si curatat rozmarinul, adauga-l intr-o sticla in care ai pus inainte apa plata proaspata. Dupa ce te-ai asigurat ca intreaga suprafata a rozmarinului este sub apa, sigileaza sticla cu o punge de plastic, pe care o asezi pe gura sticlei astfel incat sa nu intre aer. O data la cateva zile schimba apa cu una proaspata, uscand de fiecare data frunzele de rozmarin.

3 O alta modalitate de a pastra rozmarinul proaspat este sa il invelesti intr-un prosop de hartie pe care sa il introduci intr-o punga de plastic, in frigider. Poti insa sa il si ingheti, punandu-l intr-o forma de gheata pe care sa o pui ulterior la congelator.

4 Daca vrei sa usuci rozmarinul, o poti face lasandu-l intr-o camera intunecata , uscata si calda.

5 Rozmarinul uscat se depoziteaza intr-un recipient bine sigilat, intr-un spatiu racorod, ferit de lumina si umezeala.
 

Cum sa folosesti rozmarinul in bucatarie
 

1 Foloseste rozmarinul pentru a da un plus de savoare carnii
 

Rozmarinul se combina foarte bine cu carnea de miel. Taie carnea de miel felii si inainte de a le pune la prajit sau la cuptor, adauga rozmarin taiat marunt.

Il poti adauga si peste carnea de porc, pasare sau vita.

Atunci cand condimentezi puiul inainte de a-l pune la prajit (gratar sau cuptor), pune in amestecul de condimente si putin rozmarin, pentru un plus de gust. Daca vei amesteca rozmarin cu portocala vei obtine o glazura foarte gustoasa pentru carnea de miel, pe care o vei pune la cuptor.

2 Pune rozmarin in mancarurile de legume
 

Frunzele proaspete si uscate de rozmarin sunt folosite nu doar in mancaruri, ci si pentru a obtine un ceai cu un gust usor mentolat, care te va revigora.

Atunci cand faci un sote de legume, nu ezita sa adaugi rozmarin. El se va combina bine cu gustul de rosii, vinete, morcov, fasole verde sau dovlecei, dandu-le un plus de aroma. Poate insoti insa si carnati, rosii, bostanei, pastarnac etc.

Daca vrei sa obtii un sos deosebit, amesteca frunzele de rozmarin cu unt. Pasta rezultata va da un plus de gust mancarii pe care o sevesti.

3 Adauga rozmarin in omleta si cartofi prajiti
 

Merge foarte bine adaugat in supe, mancaruri pe baza de oua, umpluturi, dressinguri si chiar deserturi, precum inghetata, budinci, limonade sau mousse. Il poti adauga si in bulionuri, marinate sau sosuri, dar si in salatele de fructe.

Daca il vei adauga peste cartofii prajiti, acestia vor capata o savoare deosebita. De asemenea si daca il vei folosi atunci cand vei face omleta.

4 Obtine maximum de savoare
 

Inainte sa adaugi rozmarinul in mancare este indicat sa il freci intre degete, astfel incat sa ii activezi uleiurile esentiale. Cel mai bine ar fi sa adaugi planta chiar inainte de a termina de gatit mancarea, pentru ca aroma acesteia sa se pastreze in mancare.

Rozmarinul isi elibereaza cel mai bine savoarea daca il maruntesti. Si nu uita ca inainte de a servi mancarea in care l-ai adaugat, daca ai adaugat frunze mari, sa le scoti chiar inainte de servire.

5 Cum sa faci ulei cu rozmarin
 

Pentru a face un ulei deosebit, care va da savoare mancarurilor tale, ai nevoie de 2 cani de ulei de masline, 8 bucati de rozmari (preferabil proaspat), 2 catei de usturoi taiat bucati, 1 lingurita de sare, 2 boabe de piper si cateva bobite de piper de mai multe feluri.

Curata rozmarinul de praf, iar daca il speli usuca-l bine astfel incat sa nu mai ramana nici o picatura de apa.

Pune rozmarinul intr-o sticla de 1 litru sau mai mica, acoper-o cu 2 cani de ulei de masline. Poti adauga si restul de ingrediente acum sau il poti lasa simplu. daca vrei ca rozmarinul sa isi elibereze savoarea si mai repede, taie-l marunt inainte de a-l pune in sticla. Sigileaza bine sticla si las-o sa stea pentru aproximativ doua luni.

Vei obtine asfel un ulei special, pe care il poti adauga peste salate, paste, cartofi, carne la gratar sau adaugat in alutul pentru paine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului