Zaharul si componentele sale
De altfel, tipurile de zahar existente depind mai ales de gradul de prelucrare: zaharul brun este mai putin prelucrat cu substante chimice, in timp ce zaharul alb si cel fin au suferit mai mult actiunea substantelor chimice care ajuta la transformarea plantei de zahar in zaharul din bucatarie.
Cum sa pastrezi zaharul
Inainte de a turna zaharul in recipient asigura-te ca acesta este uscat si curat. Iar in cazul in care alegi sa il pastrezi intr-o punga de plastic sau de hartie, tine punga bine sigilata intr-un spatiu in care umezeala nu poate patrunde.
Cum sa inlocuiesti zaharul
Ai grija insa la urmarile acestor substitutii. De exemplu daca vei inlocui zaharul brun cu zahar alb (sau invers) textura si volumul de crestere al prajiturilor pe care le pregatesti vor fi diferite. Iar daca inlocuiesti zaharul cu miere, ai grija sa reduci nivelul focului de la cuptor sau de la ochiul aragazului, pentru ca mierea se arde mai repede decat zaharul.
Atunci cand inlocuiesti zaharul ca ingredient in diferite bucate pe care le pregatesti in bucatarie, mai ales atunci cand coci ar trebui sa stii ca o cana de zahar poate fi inlocuit cu lapte praf , sirop de artar, sirop de porumb, orez, melasa sau malt de orz. Ar trebui sa stii insa ca acest tip de substitutie nu se poate face pentru tot zaharul pe care trebuie sa il adaug in reteta si doar pentru o cantitate de un sfert din cantitatea totala pe care trebuie sa o adaugi la gatit.
Cum sa gatesti cu zahar
1 In ce poti folosi zaharul
O ciocolata calda este mai buna daca este dulce si aromata iar salata de salata verde capata un plus de aroma si scapa de tenta usor amaruie daca o freci cu un varf de zahar. Poti face acelasi lucru si cu varza din salata, atunci cand i-ai pus prea mult otet sau sare.
Dulceata din granulele de zahar te ajuta sa incepi ziua bine atunci cand il adaugi in cafea iar sosurile dulci nu au acelasi gust fara zahar.
Poti adauga zaharul si in glazuri, pe care le poti adauga peste fripturi, fructe sau prajituri, precum si in anumite supe, atunci cand reteta o cere.
2 Caramelizeaza zaharul pentru desert sau ceai
Daca vrei sa obtii un sos caramel , pune cratita cu zahar si apa la foc iute si las-o sa fiarba pana se transforma intr-o crema, de consistenta pe care ti-o doresti tu, pe care o poti adauga in prajituri sau sosuri.