Sfaturi culinare

#creveti #alegere #preparare #culinar #retete

Secretul prepararii crevetilor

Indiferent daca optezi pentru crevetii intregi sau decorticati, prefierti, proaspeti sau congelati, bucura-te de savoarea lor. Pentru aceasta este important sa stii cum sa ii alegi, cat timp sa-i prepari sau cat timp ii poti pastra la frigider ori congelator.
Alege-i pe cei mai buni

Crevetii proaspeti, indiferent de felul acestora, trebuie sa fie curati, sa aiba un aspect umed si un miros proapsat, putin asemanator cu cel al pestelui marin.

Daca optezi pentru crevetii intregi, ar fi bine ca acestia sa aiba dimensiuni cat mai mari sau macar dublul dimensiunii celor decorticati. Tine cont de faptul ca se mananca doar coada, iar cand sunt preparati, carnea acestora scade.

Aceste crustacee pot fi cumparate crude sau prefierte insa pot fi folosite pentru aceleasi retete. Cand sunt cruzi, crevetii au o culoare gri-albastruie. Dupa preparare culoarea acestora se schimba, devenind roz. In cazul in care ii cumperi nedecorticati, dupa preparare se pot observa nuante usor portocalii pe cochilia acestora.

Prepararea crevetilor

Ca mai toate crustaceele, crevetii pescuiti in ape reci sunt mult mai gustosi spre deosebire de cei prinsi in ape mai calde.

Nu uita faptul ca partea comestibila a unui crevete sa afla la coada. Pentru a-i decortica, trebuie mai intai spalati foarte bine in apa rece.

Apuca cu atentie parte dinspre cap a crevetelui si cea dinspre coada, aproape de imbinarea acestora. Rupe-l cu atentie, astfel incat sa ramana toata carnea alba la coada. Rupe-i apoi picioarele din zona cozii si desfa fiecare solz in parte. In functie de preferinte, ii poti lasa ultimul solz, pentru a-i oferi un aspect mai placut.

Odata ce l-ai decorticat, pe spatele cozii crevetelui vei putea observa o dunga inchisa la culoare. Acela este intestinul crevetelui. Daca doresti il poti scoate cu ajutorul unui cutit. Cresteaza usor partea de sus, de-a lungul intestinului si apoi trage-l cu atentie in afara.

Daca nu este necesar sa ii decortichezi crevetii, va trebui doar sa ii speli bine si sa ii lasi apoi sa se scurga, inainte de a-i prepara. In cazul in care nu ai timpul necesar, poti sterge surplusul de apa cu ajutorul unui prosop de bucatarie de unica folosinta .

Timpul de preparare al crevetilor

Pentru crevetii cruzi de marimi mici sau medii sunt de ajuns 2-3 minute de fierbere , in timp ce crevetii mari sau nedecorticati vor necesita aproximativ 5-7 minute de fierbere.

Crevetii pregatiti la gril sau pe gratar necesita in medie aproximativ 3 minute de preparare, pe fiecare parte, iar cei prajiti, in functie de marime, intre 2 si 6 minute.

Pentru cei semipreparati sunt de ajuns 1-2 minute de fierbere.

Atentie! O preparare indelungata a crevetilor va face ca acestia sa se intareasca. Cel mai bine este sa incerci din cand in cand pentru a vedea daca sunt gata. Scoate un crevete si cu ajutorul unui cutit, cresteaza pana la jumatate coada acestuia. Cand sunt bine patrunsi, carnea trebuie sa fie opaca in totalitate.

Pastrarea crevetilor

In cazul in care ai cumparat creveti proapeti, depoziteaza-i in frigider pana la preparare. Este important sa-i gatesti in cel mult 24 de ore de la achizitionare, deoarece se altereaza rapid.

Crevetii congelati, indiferent de tipul acestora,se vor pastra la congelator si se pot prepara oricand chiar si cateva zile mai tarziu. Citeste cu atentie eticheta produsului si respecta termenul de valabilitate inscris pe aceasta.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete