Sfaturi culinare

#spanac #mancare #salata

Spanacul, modalitati de intrebuintare in bucatarie

Stiai ca sta la baza multor mancaruri considerate delicii culinare foarte elegante? Ori ca cea mai buna metoda de a prepara spanacul este dat intr-un clocot, fara a fi lasat sa fiarba? Citeste randurile care urmeaza si vei afla mai multe lucruri despre spanac si moduri de a-l folosi in bucatarie.

Spanacul este una dintre cele mai vechi plante folosite de oameni pentru pregatirea unor mancaruri. Este o sursa foarte importanta de vitamine, minerale, fier, calciu, vitaminele A, B6, C sau E, considerate a fi foarte necesare organismului. Aceste substante se regasesc atat in varianta cruda, cat si in cea gatita a plantei. Secretul pastrarii acestora sta in faptul ca trebuie dat in clocot pentru putin timp in locul fierberii.
 

Cum poti achizitiona, alege si pastra spanacul
 

Aceasta planta poate fi gasita in piete sau in magazine alimentare, sub forma de planta, cruda, dar si sub forma conservata, fie in varianta congelata, conservata, fie semipreparata.

Alege spanacul cu frunze verzi, de o culoare aprinsa si fara pete sau semne de ingalbenire. Ocoleste frunzele cu portiuni moi sau lovite. Pastreaza-l intr-o punga in congelator, fara sa-l fi spalat in prealabil, ori in lada de legume, daca intentionezi sa-l consumi imediat.

Daca ai cumparat spanac proaspat si vrei sa-l pastrezi in frigider, ar trebui sa stii ca planta isi va pierde din proprietatile nutritive dupa cateva zile. Insa daca il vei pastra sub forma congelata sau semi-pregatita, ar putea rezista pana la opt luni. 

Inainte de a te apuca sa-l gatesti, spala-l foarte bine in mai multe ape, pentru a impiedica particulele de praf sau mizerie sa ramana pe frunze. Separa frunzele si spala-le intr-un vas larg, intorcand frunzele cu mana. Repeta procedeul pana cand apa in care ai spalat frunzele ramane curata.
 

Cum sa prepari spanacul
 

Pregateste spanac fiert pentru a-l aseza langa o portie de lasagna sau de musaca. Fierbe spanacul pentru un minut, nu mai mult, astfel incat substantele nutritive sa nu se piarda prin fierbere. Cea mai buna metoda de a fierbe spanacul este sa il adaugi in apa care deja clocoteste si sa il lasi sa fiarba timp de 1 minut.
 

1 Pranzuri rapide cu spanac
 

Daca vrei un pranz rapid si foarte gustos, pregateste spanac dat in clocot, peste care adauga ulei de masline, suc de lamaie si usturoi pisat, apoi freaca bine toate ingredientele. Deasupra presara niste parmezan si serveste mancarea calda.
Sursa foto: vegalicious.org
Poti pune spanacul in ulei de masline fierbinte, in care ai pus deja o jumatate de ceapa rosie, pe care ai prajit-o pana a devenit transparenta. Adauga si usturoi, precum si sare si piper, amestecand continuu. Nu-l lasa sa fiarba sau sa se prajeasca mai mult de 2-3 minute.

Mai poti incerca si spanacul pregatit cu unt, care este foarte gustos si usor de preparat. Ai nevoie doar de spanac congelat, unt, sare si piper. Spanacul se topeste intr-o tigaie incalzita, se adauga untul, sarea si piperul dupa gust si se serveste. Iar daca simti nevoia sa ii mai adaugi ingrediente precum ou batut, smantana ori lapte, esti liber sa o faci.
 

2 Salate cu spanac
 

In cazul in care vrei sa incerci o salata eleganta, alege spanacul pentru a o pregati. Combinatiile de spanac, ou, branza, carne si diverse dressing-uri sunt foarte gustoase si atragatoare, fiind preferate de multi dintre cei care prefera mancarurile speciale.

Incearca si o salata speciala de spanac adaugandu-i alte ingrediente. Pune peste spanac feliute de ciuperci si ceapa rosie si un dressing obtinut fie din usturoi prajit in ulei de masline, fie in grasimea obtinuta din prajirea unor bucatele de sunculita, la care se adauga otet balsamic sau suc de lamaie.

3 Spanac sote
 

Pentru cei care vor sa incerce o mancare interesanta, reteta de spanac sote cu ardei este una potrivita. Intr-o tigaie cu ulei de masline, prajeste spanacul, impreuna cu usturoi si cateva feliute de ardei gras rosu, iar spre final adauga putin suc de lamaie.

O alta idee in acelasi sens, al deliciilor culinare interesante, presupune sa pregatesti spanacul sote cu usturoi si ghimbir, iar inainte de servire pune deasupra tofu si un sos de nuci.
Sursa foto: closetcooking.blogspot.com

4 Spanac cu oua
 

Poti adauga spanac si in omlete sau mancaruri pe baza de oua. De altfel, pentru multi dintre noi cea mai simpla modalitate de a manca mancare de spanac este alaturi de oua prajite si cateva felii de paine.

In plus, daca vrei sa incerci, ai putea strecura frunzele de spanac si alaturi de mancarurile pregatite la cuptor. De asemenea, poti pregati placinte sau strudele cu spanac, putand folosi ca baza aluaturile usor de preparat.
 

5 Ce sa faci cu zeama de spanac
 

Adauga zeama obtinuta din fierberea spanacului in alte mancaruri sau in shake-urile/sucurile pe care le pregatesti din alte legume.

 

Sursa foto : ayeshahaq.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului