Sfaturi culinare

#mancare #reteta #bucatarie #tigaie

Tigai, ce tipuri alegem si cum le depozitam

Tigaile sunt printre cele mai importante instrumente de care te vei folosi in bucatarie in procesul pregatirii mancarurilor. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre ce trebuie sa faci pentru a le avea pentru un timp cat mai lung, citeste urmatoarele randuri.
 

Ce fel de tigai folosim
 

Tigaia este un vas cu fundul plat, folosit pentru prajirea, incalzirea sau calirea mancarurilor, care are in general peretii josi, cu un maner care ajuta la manuirea acesteia. De obicei in bucatarie este indicat sa ai cel putin trei tigai: una pentru prajit, una pentru sosuri si una mai mare pentru mancaruri care se fac doar in tigaie. Ele pot fi si de marimi diferite: mai mici sau mai mari, in functie de cantitatea de mancare pe care vrei sa o pregatesti.

Aceste vase sunt facute de obicei din fonta, insa si din otel inoxidabil, arama sau aluminiu. In plus, impartirea tigailor se mai face si in functie de invelisul interior: cu sau fara teflon , cele cu un strat de teflon fiind cele de care alimentele prajite nu se lipesc.
 

Cum cumperi si depozitezi tigaile
 

Atunci cand achizitionezi un astfel de vas, trebuie sa stii pentru ce il vei folosi: fie pentru prajit, fie pentru sosuri, fie pentru mixuri de mancaruri. In functie de acest lucru vei alege si tipul de interior pe care il va avea, respectiv cu sau fara teflon.

In momentul in care alegi o tigaie, este indicat sa te uiti cu atentie dupa posibile zgarieturi sau fisuri in interiorul acesteia. De asemenea, atunci cand o iei de maner, ar fi bine sa o cantaresti si sa vezi cum te simti cu ea, pentru ca daca nu te vei simti bine cu ea in mana, ai putea avea viitoare dificultati de utilizare. In plus, nu uita sa ii cumperi si capace corespunzatoare.

Cumpara mai degraba produse de calitate decat tigai de calitate indoielnica. Este preferabil sa faci o investitie mai mare o data, intr-un produs bun, cu un invelis bun si de calitate, care nu iti vor transfera substante toxice in mancarea pe care o pregatesti si vor avea o durata de viata mai mare.

In bucatarie ar fi bine sa tii tigaile intr-un loc ferit de praf sau substante care ar putea actiona si eroda asupra materialelor din care sunt facute vasele. De asemenea, ar fi bine ca in preajma acestora sa nu se afle obiecte metalice care sa le zgarie.
 

Cum calesti tigaile
 

Atunci cand vrei ca intr-o tigaie alimentele sa nu se lipeasca, ii poti pregati chiar tu un strat protector, anti-aderent. Acest lucru il poti aplica in cazul vaselor cu un strat foarte subtire sau fara nici un strat de teflon in interior.

Dupa ce ai cumparat-o si ai curatat-o cu putina apa calda cu putin detergent, o clatesti bine, o lasi sa se usuce si o treci printr-un proces de calire: o pui pe foc cu ulei destul cat sa ii cuprinda fundul, o lasi pana uleiul incepe sa fiarba, apoi tot deasupra focului treci uleiul pe fiecare zona interioara a tigaii. Dupa aceea o mai lasi cateva minute pe foc, iar apoi o lasi sa se raceasca. Arunci uleiul, iar pe ea o stergi cu un prosop de hartie, fara a o mai clati cu apa.

Sursa foto: Petitchef.com


Daca esti adeptul calirii la cuptor, poti face si acest lucru, avand insa grija la manere. Daca manerul este din material plastic nerezistent la caldura cuptorului, ar fi indicat sa nu il supui la focul din cuptor, pentru a nu-ti compromite tigaia. Insa in cazul in care manerele sunt termorezistente, pune la cuptor tigaia pe care ai uns-o in prealabil cu o carpa imbibata cu ulei. Las-o sa stea minim o jumatate de ora, la o temperatura de 150 de grade. Apoi sterge-o cu un prosop de hartie si pune-o la locul ei, fara a o spala cu apa.

Din cand in cand poti repeta acest procedeu de calire a tigaii pentru a-i improspata stratul anti- adeziv . Si evita sa o speli cu detergent dupa fiecare utilizare, pentru ca apa si detergentul actioneaza asupra stratului anti-adeziv format.
 

Cum prelungim viata tigailor
 

Atunci cand gatesti la tigaie, este indicat sa stii ca poate suporta o anume temperatura, care este de obicei trecuta pe ambalajul acesteia. Atunci cand depasesti aceasta temperatura risti sa distrugi invelisul tigaii si sa transformi mancarea pregatita in ea intr-una toxica, datorita impregnarii ei cu substante eliberate din interiorul vasului.

De asemenea, pentru pregatitul mancarii la tigaie este indicat sa folosesti palete si linguri din lemn sau dintr-un plastic termorezistent si sa nu amesteci cu metal. Folosirea metalului zgarie interiorul tigaii, transformandu-l intr-o suprafata de care alimentele se vor lipi.
 

Atentionari privind tigaile si folosirea lor
 

Unele voci spun ca tigaile de arama pot fi periculoase pentru oameni, datorita unei reactii intre materialul din care este facuta tigaia si anumite alimente. De aceea se recomanda ca acest fel de vase sa fie folosite mai ales pentru pregatirea de preparate pe baza de zahar: caramel, dulceturi si gemuri pe baza de zahar, dar si creme pe baza de ou.

Tigaile de aluminiu trebuie bine unse cu grasime pentru a impedica lipirea mancarii de fund si pereti. Si in cazul lor, dupa ce le-ai curatat, daca le-ai spalat , unge-le cu o carpa imbibata in ulei.

In cazul tigailor de teflon, daca in instructiunile de utilizare se precizeaza faptul ca poti sa nu folosesti ulei pentru prajire , atunci nu folosi ulei si utilizeaza numai obiecte din lemn, fara a apasa prea tare sau a zgaria pe suprafata teflonata.
 

Sursa foto : timw.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete