Sosuri

# sos hollandaise #sos bolognez # sos worcestershire #sosuri #retete sosuri #sos tartar

4 sosuri clasice pe care trebuie sa stie sa le prepare orice bucatar

Pentru a primi titulatura de "gospodina desavarsita", invata sa faci in casa cele mai cunoscute sosuri pentru mancaruri sanatoase si aspectuoase. Sosurile de casa sunt mai naturale si mai hranitoare, fara conservati si pot fi servite de la aperitive la gustari, salate si feluri principale.

Iata 4 sosuri clasice pe care trebuie sa le prepare orice bucatar:


Sos Hollandaise

Sosul Hollandaise este originar din gastronomia franceza, unde se foloseste de peste 400 de ani. Acest preparat se face dintr-o emulsie de ou, unt, suc de lamaie. Sosul se condimenteaza cu sare, piper cayenne sau piper alb. Un sos Hollandaise reusit trebuie sa aiba o culoare galbena, sa fie neted si cremos.

Foloseste sosul Hollandaise la preparatele pe baza de legume fierte la abur, la friptura, peste. Poti face oua Benedict cu sos Hollandaise. In ceea ce priveste pestele, cel mai bun este somonul cu sos Hollandaise, insa sosul poate fi folosit si la creveti. In privinta legumelor, traditional se prepara sparanghelul la abur si se serveste cu sos Hollandaise.

 

Sos tartar

Sosul tartar este un preparat folosit in special in mancarurile bazate pe fructe de mare. Sosul este bazat pe maioneza, la care se adauga tarhon, suc de lamaie si capere sau patrunjel, ceapa si chiar mustar de Dijon.

Foloseste acest sos tartar la cartofii prajiti, cu fructe de mare, in hamburgeri, la carne prajita sau facut ala gratar.


Sos bolognez

Sosul bolognez este un preparat originar din Bologna, facut special pentru paste. Sos bolognez are la baza rosii, ceapa, condimente, carne tocata de vita. In unele cazuri, la aceste ingrediente se adauga legume precum morcovi sau telina.

Sosul bolognez poate fi servit cu pastele preferate: fettucine, tagliatelle, penne, rigatoni etc. Pentru un sos proaspat, foloseste cumpara carne si da-o acasa prin masina de tocat.

Pentru a prepara sosul incinge o tigaie, pune 225 gr de carne tocata de vita si prajeste la foc iute pana cand carnea isi schimba culoarea si se sfarama. Separat incalzeste 2 lingurite de ulei de masline si adauga ceapa tocata, morcov taiat fin si ardei gras verde, tocat. Cand legumele s-au inmuiat adauga usturoi tocat, 125 gr de bacon bucatele si 1 lingurita de mix de plante aromate. Lasa pe foc sosul timp de 2 minute, dupa care adauga 400 gr rosii la conserva si 150 ml vin rosu. Pune carnea tocata in sos si fierbe aprox. 40 minute pana cand sosul Bolognese devine gros.

 


Sos Worcestershire

 

 

Sosul Worcestershire este un preparat de origine engleza. Sosul dulce-acrisor se face din diverse condimente, usturoi, otet si ceapa.

Foloseste acest sos pentru fripturi, in salata Caesar sau la bloody mary. Sosul mai este folosit la fructe de mare si legume.

Sursa foto: watties.co.nz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sosuri

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului