Sosuri

#sos # sos hollandaise #hollandaise

Cum sa faci sos hollandaise

Sosul hollandaise este un preparat pe baza de ou si lamaie, folosit in general pentru sparanghel facut la aburi, anghinare sau pentru ouale benedict.

Asemanator unei maioneze, sosul hollandaise poate fi facut rapid in casa, cu ajutorul unui blender. Este recomandat sa-l faci chiar inainte de a-l servi, insa acest preparat poate fi pastrat si pentru o perioada de maxim 2 zile in frigider.


Ingrediente pentru sosul hollandaise


Pentru sosul hollandaise ai nevoie de unt nesarat, galbenusuri de ou, suc de lamaie, apa, sare si piper. Amesteca sucul de lamaie, apa, galbenusurile, sarea si piperul intr-un blender si topeste untul intr-o tigaie, apoi adauga-l in blender. Trebuie sa obtii o emulsie ferma si cremoasa.

Sosul hollandaise poate fi aromat cu sos iute, mustar sau ierburi aromatice . Daca nu are consistenta dorita, in sos se mai pot adauga cateva picaturi de apa fiarta .

Se pot face diverse variatii ale sosului hollandaise. Una dintre ele este cea pe baza de lime. Sucul si coaja de lamaie sunt inlocuite cu cele de lime. Lime hollandaise este foarte potrivit pentru fructele de mare si pentru pestele de apa dulce.

O alta varianta este pe baza de busuioc. La finalul sosului se adauga frunze proaspete de busuioc tocat, pentru un plus de aroma in preparatele pe baza de legume.

Cea mai simpla varianta de sos hollandaise este pe baza de trei ingrediente: galbenusuri de ou, unt nesarat si lamaie.


Cum servesti sosul hollandaise


Este important sa servesti acest sos cald in preparate. Este recomandat, insa, sa-l incalzesti indirect pentru a evita ca sosul sa se strice (exista riscul sa se taie). Pune-l intr-un recipient deasupra unei oale cu apa care fierbe si incalzeste-ul usor.

Sosul hollandaise este un preparat cremos si satios, care se potriveste bine cu oua, peste, sparanghel, anghinare.

In cazul in care sosul hollandaise se taie, pune in alt recipient zeama de lamaie si o lingurita din sosul stricat. Amesteca bine pana cand se leaga, apoi adauga treptat si restul pana cand tot sosul este din nou legat si ferm.

Sursa foto: godine.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului