Sosuri

# beneficii pasta miso #pasta miso #sanatate

Pasta Miso si beneficiile ei pentru sanatate

Cand auzi cuvantul Miso, poate ca supa este primul lucru care iti vine in minte. Si e ok - supa Miso este absolut delicioasa si se gaseste in majoritatea restaurantelor asiatice.

Dar pasta Miso nu este doar acel ingredient umami, bogat in aroma, ci este si un ingredient cu beneficii pentru sanatate pe care merita sa il introduci in dieta ta.

Cand auzi cuvantul Miso, poate ca supa este primul lucru care iti vine in minte. Si e ok - supa Miso este absolut delicioasa si se gaseste in majoritatea restaurantelor asiatice.

Dar pasta Miso nu este doar acel ingredient umami, bogat in aroma, ci este si un ingredient cu beneficii pentru sanatate pe care merita sa il introduci in dieta ta.

Ce este pasta Miso?

Cuvantul, in traducere, inseamna "fasole fermentata". Este o descriere destul de apropiata, caci pasta este fabricata din boabe de soia si cereale fermentate, care pot fi apoi utilizate ca si condiment in aproape orice fel de mancare, de la preparate vegane, marinate, sosuri, glazuri si da, pana la supa.

De unde provine Miso?

Pasta Miso ar proveni de fapt din China, fiind introdusa in Japonia cu peste 1300 de ani in urma. La acea vreme, a fost folosita pentru a conserva alimentele, dar aroma sa bogata in umami - un echilibru de sarat, pamantesc si putin dulce - era atat de buna incat a inceput sa fie folosita rapid ca si ingredient de sine statator. Initial, doar elita a avut acces la pasta Miso, dar iata ca acum este disponibila pe scara larga in toata lumea.

Beneficiile pastei Miso, de care toti ar trebui sa stim

1. Pasta Miso este bogata in probiotice

Un beneficiu major al acestui ingredient japonez, este faptul ca este bogat in probiotice - bacterii vii foarte utile sistemului digestiv, caci esle ajuta la reducerea inflamatiilor, o digestie sanatoasa si sustin buna functionare a sistemului imunitar.

2. Sustine sanatatea sistemului nervos

Pasta Miso contine B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic) si B9 (folat), care sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului nervos si furnizarea de energie organismului.

3. Este buna pentru oase

Un alt nutrient pe care Miso il contine este vitamina K - o vitamina liposolubila care joaca un rol important in coagularea sangelui si, prin urmare, vindecarea ranilor. Dar aceasta vitamina este esentiala si pentru sistemul osos, caci lipsa ei ar putea duce la aparitia osteoporozei, deci, este foarte important sa obtii suficienta din alimentatie.

4. Poate fi benefica sanatatii aparatului cardiovascular

Un studiu a constatat ca un consum regulat de miso poate ajuta la protejarea impotriva accidentelor vasculare cerebrale, cel putin la sobolani. Avertismentul este ca trebuie facut impreuna cu respectarea unei diete cu continut scazut de sare.

Un alt mic studiu al adultilor japonezi a constatat ca un consum regulat de supa miso a fost asociat cu scaderea ritmului cardiac (dar nu a avut efecte clare asupra tensiunii arteriale). Desi trebuie efectuate mai multe cercetari - inclusiv studii mai ample cu participanti umani - este posibil ca si consumul regulat de miso sa poata aduce beneficii sistemului cardiovascular.

5. Pasta Miso este benefica pentru femeile insarcinate

Vitamina B9 pe care o contine pasta Miso, sau folat cum se mai numeste, este benefica in special femeilor care se afla la inceputul sarcinii. Este o vitamina importanta pentru prevenirea anumitor defecte congenitale care afecteaza dezvoltarea maduvei spinarii.

Clearspring aduce pasta Miso in Romania

Daca te intrebi unde poti gasi acest ingredient la noi, afla ca magazinele Paradisul Verde il au in toate formele: miso alb dulce, miso din orez brun nepasteurizat, supa miso instant, miso de orz, pasta miso cu continut redus de sare - toate produse organice, naturale, de la Clearspring. 

De mentionat aici este ca pentru britanicii de la Cleaspring, gama de Miso este "inima afacerii" si mandria lor. De ce? Pentru ca este insusi motorul care a inceput afacerea. Sunt cei care au adus Miso organic, nepasteurizat, lumii occidentale.

Familia Cleaspring iubeste si respecta atat de tare Hatcho Miso, incat producatorul japonez cu care lucreaza, este totodata furnizorul imparatului japonez. 

Nu ramane decat sa incerci acest ingredient - condiment bogat in umami. Cu siguranta ai sa il indragesti!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sosuri

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare