Vopsirea oualor de Paste

#oua vopsite #oua vopsite natural #lamaie #ceapa #morcovi #rodie #retete paste #oua paste

Cum sa vopsesti ouale in culori obtinute natural

Stiai ca poti vopsi ouale in albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizand morcovi? Ori ca poti obtine culoarea verde din spanac, iar rosul, din suc de rodie? Vrei ca anul asta sa faci oua vopsite numai prin culori naturale ? Citeste sfaturile noastre si vei reusi sa faci acest lucru cu mai putin efort.

Ouale vopsite in culori obtinute in mod natural, din flori si fructe de plante sunt mai sanatoase decat cele obtinute din colorantii cumparati din magazin.
 

Sfaturi de aplicat inainte de a vopsi ouale cu ajutorul culorilor obtinute natural
 

Inainte de a te apuca de treaba ar trebui sa stii ca o culoare va fi cu atat mai intensa cu cat vei tine ouale scufundate in lichidul de vopsit pentru mai mult timp. De asemenea, poti desena ouale, astfel incat efectul obtinut in final sa fie ori cu diverse desene, ori cu anumite cuvinte scrise. Poti face acest lucru cu ajutorul unui creion cu ceara sau a unei bucatele de ceara. Cu aceste poti sa desenezi sau scrii pe coaja oului, un sinbol ori un cuvant, inainte de a introduce oul in vasul cu vopsea.

Sursa foto: www.mamalisa.comDaca vrei sa il colorezi in nuante sau cu anumite zone fara culoare, va trebui sa infasori oul cu o banda de cauciuc, pe care sa o lipesti pe coaja oului, astfel incat vopseaua sa nu patrunda pana la coaja. Ia banda de pe oua dupa ce acestea s-au uscat complet, astfel incat sa nu patezi zonele ramase neacoperite.

Spala ouale fierte tari in apa cu putin detergent virgula pentru a inlatura orice urma de grasime care ar putea impiedica aderenta culorii la coaja de ou. Inainte de a le adauga in solutie, lasa-le sa se raceasca bine.

Apreciaza cata apa sa pui in fucntie de cat de concentrata vrei sa fie solutia si culoarea rezultata. Recomandat ar fi sa pui cel putin o cana de apa pentru fiecare pumn de fruct sau frunze pe care il pui la fiert. Pune apa la fiert, las-o sa dea in clocot, apoi da focul mai mic.
 

Cum sa prepari vopseaua naturala si cum vopsesti ouale
 

Adauga substanta pe care o vei folosi pentru vopsit, apoi las-o sa fiarba timp de cel putin 15 minute, pana cand culoarea obtinuta este cea pe care ti-o doresti. Tine cont de faptul ca pe coaja oului culoarea nu va arata la fel de inchisa ca in oala cu substanta de colorat.

Ia oala de pe foc si adauga amestecul rezultat intr-o cana cu gradatii de masurat. Adauga 2-3 lingurite de otet pentru fiecare cana de lichid. Rastoarna amestecul intr-un vas destul de adanc pentru a acoperi complet ouale pe care vrei sa le vopsesti.

Lasa ouale in lichidul colorat pana cand acestea au capatat culoarea care ti-o doresti, chiar si pe tot parcursul noptii. Din cand in cand apasa usor ouale in lichid cu ajutorul unei linguri cu gauri. Iar daca ouale nu sunt facute doar in scop estetic, ci vrei si sa le mananci, ar fi indicat ca vasul cu oua acoperite de lichid sa stea in frigider.

Atunci cand le scoti, fa-o cu grija, cu ajutorul unei linguri strecuratoare si pune-le pe o suprafata care sa nu le indeparteze culoarea. Iar dupa ce s-au uscat, le poti unge un putin ulei pentru a le da un look stralucitor.
 

Ce culori obtii din diverse plante
 

Iti oferim mai jos o lista de culori si plantele, respectiv fructele pe care ar trebui sa la folosesti pentru a obtine respectivele culori.    
 

Pentru albastru:
 

  • Afine conservate
  • Foi de ceapa rosie fierte
  • Suc de struguri rosii inchisi sau violet.
     

Pentru maro sau bej:
 

  • Cafea tare sau cafea instant
  • Coji de nuci fierte
  • Ceai negru.
     

Pentru portocaliu inchis:
 

  • Pudra de chili.
     

Pentru verde:
 

  • Frunze de spanac.
     

Pentru galben – verzui:
 

  • Coji de mere galbene, fierte.
     

Pentru culoarea lavandei:
 

  • Ceai rosu .
  • Un amestec de flori de pom fructifer de culoare violet si 2 linguri de suc de lamaie.
  • Suc de struguri violet.
     

Pentru portocaliu:
 

  • Coji de ceapa alba
  • Morcovi
  • Paprica.
     

Pentru roz:
 

  • Sfecla
  • Merisoare
  • Afine
  • Suc de struguri rosii
  • Suc de la sfecla conservata.
     

Pentru rosu:
 

  • Multe coji de ceapa rosie
  • Suc de rodie
  • Cirese conservate, cu sirop
  • Zmeura.
     

Pentru violet:
 

  • Flori de pom fructifer violet
  • Ceai de hibiscus
  • Coji de ceapa rosie, intr-o cantitate mica
  • Vin rosu.
     

Pentru galben:
 

  • Coji de portocala sau lamaie
  • Varfuri de morcovi
  • Ceai de galbenele
  • Seminte de telina
  • Ceai verde
  • Chimion pisat
  • Sofran pisat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare