Fructele uscate sunt un preparat gustos si practic in bucatarie . In loc sa le cumperi, poti face propriile fructe uscate la tine acasa.
Fructele uscate iti permit sa te bucuri tot anul de fructe care in mod normal se gasesc numai intr-o anumita perioada. Chiar si atunci cand cumperi o cantitate mai mare de fructe, nu trebuie sa-ti faci probleme ca se vor strica inainte de a le consuma. Usuca-le si depoziteaza-le. Fructele uscate ocupa mai putin loc si sunt mai economice.
Uscarea fructelor
Exista mai multe metode de a deshidrata fructele. Prin acest proces, scoti tot lichidul din ele si impiedici bacteriile si microorganismele sa se dezvolte in ele.
Daca deshidratezi fructele la cuptor, incinge-l la o temperatura inferioara la 200 grade Celsius si lasa usa deschisa pentru a scoate aburii si umezeala inainte de a pune fructele. Spala, curata, taie fructele si da-le printr-o solutie de suc de lamaie si apa, 30 de secunde. Astfel, isi vor pastra culoarea, aroma si valoarea nutritiva. Ai grija ca bucatile sa fie aproximativ egale, pentru a se usca uniform.
Pune-le in cuptor cateva minute pana s-au uscat, apoi lasa-le sa se raceasca si depoziteaza-le in recipiente sigilate. Tine recipientele intr-un loc racoros, pentru maxim 12 luni. Nu uita sa atasezi etichete.
Uscarea fructelor cu un deshidrator de fructe este o alta varianta. Pune feliile pe rafturile aparatului, porneste masina si las-o sa-si faca treaba. Aerul cald care circula in interiorul acesteia ajuta la evaporarea lichidului din fructe.
In acelasi fel se pot face in deshidrator si legume uscate. Se pot face si preparate deshidratate prin adaugarea de zahar, sare sau condimente.
De exemplu, poti taia felii de rosii, apoi sa le dai cu ulei de masline, ierburi aromatice uscate, usturoi tocat si chilly, dupa care sa pui rosiile in deshidrator. Opareste sfecla rosie , taie-o in felii, sterge-o cu prosoape de hartie si pune-o in deshidrator pentru a obtine fulgi de sfecla .
Foto: recessionreadyamerica.com