Gemul de mere nu se numara printre clasicele conserve puse de bunici in copilaria noastra, insa reteta este una usor de preparat acasa si ideal de folosit atat la micul dejun, cat si la torturi, datorita gustului sau dulce-acrisor.
In continuare ai ingredientele pentru 4 portii, insa poti dubla sau tripla cantitatile, dupa preferinte. Iata cum se prepara gemul de mere:
Ingrediente
1 kg de mere
600g zahar
1 lamaie
Mod de preparare
Curata merele si indeparteaza cotoarele. Taie-le cubulete si aseaza-le intr-un bol. Stropeste-le cu zeama de la o lamaie.
Dupa cateva minute, timp in care sucul de lamaie a patruns in pulpa marului, rastoarna-le intr-o cratita si adauga zaharul.
Fierbe-le la foc mic aproximativ 30 de minute, pana cand merele devin un piure. Amesteca des pentru a nu se lipi de fundul cratitei.
Cat inca este fierbinte, toarna gemul in borcane, inchide capacul etans si aseaza-le cu susul in jos.
Pastreaza in camara borcanele cu gem de mere.
Daca preferi o textura mai fina, poti amesteca gemul cu blenderul inainte de a-l pune in borcane.
Variante
Dulceata de mere fara zahar este o varianta sanatoasa si dietetica a gemului clasic de mere. Datorita pectinei, gemul de mere se va ingrosa in mod natural. Vei obtine un gem care poate nu este foarte dulce, dar cu siguranta este hipocaloric.
Conservare
Poti pastra borcanele de gem de mere in camara timp de aproximativ 3 luni. Dupa ce ai deschis fiecare borcan, pastreaza-l la frigider si consuma-l in 3-4 zile.
Foto: primochef.it