Sfaturi culinare

#carente #pofte #organism

Adevarul despre pofte: Ce ne spun ele despre organism

Poftele sunt cel mai mare dusman al siluetei si uneori sunt pur si simplu imposibil de invins. Totusi, acestea sunt un fel de mesaj pe care organismul ni-l transmite atunci cand are anumite nevoi.

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te gandesti zi si noapte la ciocolata? De cate ori nu ti-a stat mintea cate o zi intreaga a o salata de rosii? De cate ori nu ai salivat, pur si simplu, cu gandul la banane, desi poate in general nu te „omori” neaparat dupa aceste fructe?

Poftele sunt, in esenta, un mesaj pe care organismul ti-l transmite despre anumite carente de nutrienti. Pot fi si un semn de stres excesiv, potrivit cercetatorilor, care te face sa consumi prea repede anumite substante necesare corpului pentru a functiona la parametri optimi.

Stiai ca "obiectul" poftei iti  spune, de fapt, de ce are nevoie organismul? Iata ce ar trebui data viitoare cand simti o pofta incontrolabila:

Pofta de mancare picanta nu este pur si simplu o pofta de ardei iute sau de a simti gustul acela intepator la limba. Organismul "cere" ardei iute pentru ca acesta, pe langa accelerarea metabolismului, contine capsaicina, o substanta care poate usura durerile de incheieturi sau durerile musculare si poate chiar calma migrenele. O putem consuma fara a ne da seama ca ne face chiar bine.

Pofta de ciocolata neagra se traduce prin nevoia unui "boost" de energie. Unele feluri de ciocolata neagra contin aproximativ 30 de miligrame de cafein, doza care ne limpezeste mintea si ne da energie deoarece stimuleaza sistemul nervos central. Prin urmare, este normal ca atunci cand ne simtim somnorosi sa poftim la o tableta de ciocolata pentru a fi mai productivi. De asemenea, pofta de ciocolata poate fi un indiciu ca avem nevoie de magneziu.

Pofta de unt de arahide poate insemna ca aveti o deficienta de proteine, antioxidanti, grasimi, fier, magneziu si chiar calciu. Untul de arahide este foarte bogat in nutrienti si contine inclusiv o substanta regasita in medicamentele pentru reducerea nivelului de colesterol.

Pofta de gheata este adesea asociata cu deficienta de fier. Corespondenta dintre gheata si anemia feripriva nu a fost, inca, expicata, insa statistic s-a stabilit ca persoanele cu deficienta de fier simt frecvent nevoia de a rontai gheata. Alte cauze ale acestei pofte neobisnuite pot fi stresul si problemele emotionale.

Pofta de paine/cartofi/paste fainoase/produse de patiserie indica in general o lipsa de crom sau nitrogen in organism. Avem nevoie de carbohidrati pentru a ne simti mai energici, iar cercetatorii au descoperit ca aceasta pofta apare in general in intervalul orar 15:30 – 17.00.

Pofta de fainoase este asociata, totodata, cu dispozitiile mai proaste si cu stresul, iar a manca o prajitura elibereaza hormonul fericirii, serotonina.

Pofta de carne este asociata cu carentele de proteine, fier, zinc si vitamina B. Numeroase studii sustin ca o dieta bogata in proteine poate fi cheia pentru a evita rontaiala excesiva si, implicit, obezitatea.

Pofta de bauturi carbogazoase (atentie, nu preferinta pentru acestea) poate fi semnul unei carente de calciu si magneziu. Bauturile acidulate contin acid fosforic, care interfereaza cu absorbtia de calciul si magneziu din oase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului