Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #gatit #gatitul economic #economisire bani

Gatitul economic: 4 secrete prin care sa economisesti bani in bucatarie

Intr-o perioada in care resursele traiului zilnic devin tot mai sarace, gatitul economic este o cale extrem de importanta prin care poti preveni risipa in venitul tau lunar. Din respect pentru munca si familia ta, incearca sa descoperi in fiecare zi noi secrete prin care sa economisesti bani in bucatarie.

Chiar daca la prima vedere nu constienzezi ca resturile pe care le arunci si alimentele pe care le lasi sa se strice pot acumula in timp sume importante irosite, in realitate pierzi multi bani din pricina acestei neglijente. Invata secretele gatitului economic si te va suprinde cat de mult poti sa economisesti in bucatarie!


1. Gateste si serveste portiile corecte

Nutritionistii spun ca o portie sanatoasa de carne gatita nu trebuie sa depaseasca greutatea de 85 de grame (115 grame in stare cruda). Tine cont de aceste repere atunci cand gatesti si renunta sa prepari alimentele "din ochi", "sa fie suficiente". In acest fel, eviti sa arunci oale intregi de mancare invechita si controlezi mai bine stilul alimentar propriu si al membrilor familiei.


2. Gateste carnea lent si indelung

Probabil ca eviti anumite sortimente de carne mai ieftine, dar care sunt mai fibroase si mai greu de fragezit, si preferi sa investesti in specialitati precum costite sau ceafa de porc.

Indreapta-ti atentia catre categoriile accesibile de carne si pregateste-le la foc mic in multa zeama/sos, chiar daca poate sa dureze 2-3 ore pana sunt gata: se vor topi in gura!


3. Improvizeaza

In loc sa cumperi in fiecare zi ingrediente noi, riscand sa lasi resturile de-acasa sa se altereze in van, improvizeaza retete: de obicei, sunt cele mai delicioase. Ai cateva legume si putina friptura ramasa de la masa de alaltaseara? Le poti folosi intr-o salata delicioasa sau o supa usoara.

O alta varianta este sa te folosesti de paste si orez: soteaza ardei rosii si ceapa, pe care sa ii amesteci apoi cu fidea, ierburi aromatice si putina branza. O mana de orez in supa de legume ii da o consistenta aparte si o face mai satioasa.


4. Organizeaza-ti mesele

Cand pregatesti cina, gandeste-te si la ce vei manca a doua zi la serviciu. Fa ceva mai multa salata pe care o poti lua la pachet, fara sos, la birou. Ti-au mai ramas cateva resturi de carne si 2-3 linguri de garnitura de fasole? Pune-le in salata, o vor face mai delicioasa. Astfel, nu mai arunci mancarea si scutesti o investitie intr-un pranz comandat la locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului