Sfaturi culinare

# sfaturi gatit #gatit

Sapte obiceiuri periculoase la care ar trebui sa renunti cand gatesti

Nu e mancare mai gustoasa decat cea facuta acasa, chiar daca toti ne mai rasfatam din cand in cand cu o masa in oras sau cu o comanda la domiciliu, pentru a face economie de timp sau a ne satisface cate o pofta. Multi dintre noi facem, insa, cateva greseli grave cand gatim, fara sa avem habar de asta.

Atunci cand gatesti in propria bucatarie, te poti asigura ca toate ingredientele sunt proaspete si ca iti asiguri toate elementele nutritive de care ai nevoie. Atentie, insa, la cateva obiceiuri periculoase pe care le-ai putea avea si tu, ca multe alte persoane!

Dezgheti carnea congelata intr-o cratita, la temperatura camerei? Gresit! Bacteriile nocive se pot dezvolta rapid la temperaturi cuprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. De aceea carnea se dezgheata fie la microunde, rapid, fie lent, la frigider.

Speli carnea inainte de a o gati? Gresit, din nou! Nu orice este clatit cu apa este si mai curat, iar carnea nici atat. Indiferent ca gatesti pasare, vita, porc sau miel, nu este deloc recomandat sa speli carnea inainte de preparare. Bacteriile de pe suprafata ei pot ajunge usor pe alte alimente si suprafete prin intermediul stropilor mici de apa.

Astepti ca mancarea gatita sa se raceasca inainte de a o baga la frigider? Asta poate dura ore intregi! Timp in care, la fel ca atunci cand dezgheti carnea la temperatura camerei, bacteriile se pot dezvolta rapid. Este, prin urmare, periculos sa tii produsele perisabile afara din frigider mai mult de o ora, cel mult doua.

Gusti mancarea sa vezi daca e alterata? Ei bine, chiar si o cantitate mica de bacterii din ea poate provoca o toxiinfectie alimentara. Deci daca stii ca un preparat este vechi, arunca-l fara sa il mai testezi, fara dubii.

Unii au obiceiul sa guste aluatul de prajituri sau coca de cozonac. Aici avem de a face cu o dubla greseala, ca la tenis. Aluaturile contin de obicei oua, iar acestea, cand sunt consumate crude, pot contine salmonella. Nici faina nu este prea sigura atunci cand este negatita, pentru ca poate fi infestata cu E-coli.

Mierea este gustoasa si sanatoasa dar niciodata nu ar trebui sa fie expusa la temperaturi ridicate. Indulcesti ceaiurile cu miere? Nu o pune niciodata la fiert sau in cana cu ceai fierbinte! Daca tii neaparat sa o folosesti, asteapta ca ceaiul sa se raceasca. Cand este tratata termic, mierea se depreciaza si se descompune in compusi cu potential carcinogen.

Nu te speli bine pe maini inainte de a gati? Gandeste-te la cate bacterii ai putea transfera alimentelor pe care le folosesti. Nu porni de la premisa ca acestea vor muri in timpul gatirii la temperaturi ridicate. De asemenea, nu uita sa te speli pe maini si dupa ce ai terminat toate operatiunile si astepti ca masa sa fie gata. Maini curate = sanatate!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare