Vopsirea oualor de Paste

#vopsea oua comert # paste 2021 #vopsea oua #vopsire oua #oua paste

Vopseaua de oua din comert, extrem de periculoasa! Este plina de chimicale!

Potrivit unui studiu al Asociatiei Nationale de Protectia Consumatorului sustine ca vopseaua de oua contine foarte multe chimicale. Prin acest studiu ANPC doreste sa atraga atentia cumparatorilor sa citeasca cu atentie etichetele produselor inainte de a le achizitiona, astfel incat sa aleaga vopseluri care au etichete cat mai curate.

Pastele este tot mai aproape, iar multe persoane incep deja sa achizitioneze produsele necesare. Printre acestea se numara vopseaua de oua, deoarece ouale rosii sau vopsite in alte culori nu pot lipsi de pe mesele oamenilor.

Putini stiu insa ca unele dintre aceste vopseluri, care se gasesc pretutindeni in aceasta perioada, contin multe chimicale, care patrund prin porii din coaja oualor si ajung in albus, pe care toata lumea il consuma cu placere.

Potrivit studiului ANPC, vopseaua de oua care se comercializeaza in prezent pe piata romaneasca, contine cu 58% mai multi aditivi decat in urma cu 6 ani. De exemplu, unul dintre acestia, E102, are un puternic efect cancerigen, in special la nivelul glandei tiroide. Asta in timp ce altii afecteaza in special copiii.

Vanzatorii nu cunosc ce E-uri se gasesc in vopseaua de oua, dar nici cumparatori nu reprezinta un mare interes eticheta.

"In primul rand sa fie in limba romana. Informatiile sunt in ordine descrescatoare si termenul de valabilitate convorat cu mediul de depozitare, iar nu in ultimul rand sa cerem bonul fiscal

Sunt unii oameni care cumpara acelasi tip de vopsea de multa vreme, si merg pe incredere. Nu conteaza neaparat ce contine, ci daca face treaba buna cand e vorba de culoare.

Ceea ce este important este sa cumparam vopsea de oua si sa nu cumparam vopsea tipografica, vopsea de masina. Daca pe eticheta oului vopsit nu se regaseste informatia cu privire la vopseaua respectiva, mai bine nu il cumparam.", declara Sorin Mierlea, presedinte Infocons, potrivit antena3.ro.

Specialistii atrag atentia ca pe etichetele acestor produse se regasesc pana la 12 E-uri diferite. Multe persoane nu le acorda atentie deoarece considera ca daca sunt doar pe coaja oului, acestea nu sunt ingerate. Nu stiu insa ca o mare parte din aceste chimicale trec prin coaja (chiar daca albusul nu se coloreaza) si ajung, inevitabil, in organism, fiind extrem de periculoase, atat pentru adulti, dar mai ales pentru copii. Iata care sunt cei mai periculosi aditivi din copseaua pentru oua. Daca ii gasesti pe eticheta, renunta la a cumpara produse care contin acesti aditivi, care sunt extrem de periculosi:

  • azorubina - in combinatie cu benzoatii favorizeaza hiperactivitatea la copii.
  • albastru briliant FCF - unele persoane acuza reactii alergice. NU este recomandat copiilor hiperactivi.
  • tartrazina - are un puternic efect cancerigen, in special la nivelul glandei tiroide.
  • benzoat de sodiu - poate produce iritatie gastrica, anorexie, voma, afectarea ficatului si a rinichilor

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare