Gospodinele se intrec in prepararea celor ma gustosi si pufosi cozonaci. Putine stiu insa secretul unui cozonac cu adevarat pufos. Chef Sorin Bontea a dezvaluit insa care este secretul celui mai pufos cozonac, asa cum il prepara chiar el.
Reteta de cozonac a lui Chef Sorin Bontea
- 1 kg faina
- 350 g zahar
- 8 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- 50 ml de ulei
- 1/2 lingurita de sare
- 14 g de drojdie uscata
- o esenta de vanilie
- un pachet de unt
- 1 litru de lapte cu 3,5% grasime
- 150 g de zahar
- 8 albusuri
- 80 g cacao
- 250 g nuca pisata
- 25 ml esenta de rom
Mod de preparare
Pune 400 ml de lapte la incalzit. Separat, intr-un bol mare amesteca ingredientele uscate, apoi fa in mijloc o gaura. Intr-un alt castron amesteca galbenusurile cu sarea pana ce se omogenizeaza. Topeste 150 grame de unt. Dizolva zaharul in laptele cald, pe urma adauga ouale amestecate cu sarea si laptele in care ai topit zaharul. Toate aceste ingrediente omogenizeaza-le impreuna.
Adauga uleiul peste untul topit, iar cand aluatul incepe sa se formeze, pune peste el in fir subtire acest lichid. Coca se framanta pana se incorporeaza tot uleiul si untul, astfel se obtine un aluat pufos si fraged. Se lasa coca la dospit si se pregateste umplutura. Bate spuma albusurile, obtinand o bezea, apoi adauga peste cacao, nuci si esenta de rom. Imparte coca crescuta in doua si fa acelasi lucru inca o data cu jumatatile lor.
„Intindem una dintre cele 4 bucati intr-un dreptunghi. Compozitia se imparte si ea in 4 si se intinde pe foaia in forma de dreptunghi. Foaia se ruleaza si se repeta acelasi lucru si la celelalte 3 foi.
Se impletesc cate doua rulori, tava se unge cu ulei si se aseaza cozonacul in tava. Trbeuie lasat in tava sa mai creasca aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou si lapte si puteti presara si zahar. Cozonacul se baga la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade”, a explicat bucatarul de la Antena 1.
Sursa foto: impact.ro