Placintele sunt unele dintre cele mai versatile deserturi. Le poti face in orice sezon, iar pentru umplutura se poate folosi aproape orice aliment. O placinta reusita, insa, trebuie sa fie si gustoasa si aspectuoasa. Afla cum sa faci aluatul de baza pentru placinta.

1. Tava pentru placinta

Pentru ca placinta sa arate bine, cumpara o tava special conceputa pentru placinte, cu marginile valurite.

2. Pregateste aluatul in casa

In loc sa cumperi aluat pentru placinta, pregateste-l in bucatarie din numai cateva ingrediente. Pentru un aluat ai nevoie de 1 cana si un sfert de faina, 1 lingura de zagar, un sfert de lingurita de sare si 8 linguri de unt nesarat, cubulete.

Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un castron. Adauga untul si amesteca pana cand compozitia seamana cu malaiul. Toarna 3 linguri de apa foarte rece si amesteca cu o forculita pana cand obtii aluatul pentru placinta. Intinde aluatul cu facaletul pentru a obtine foaia de placinta.

3. Intinde aluatul in tava

Pune foaia de aluat in tava pentru placinta si taie aluatul care atarna peste aceasta in asa fel incat sa-ti ramana la margini suficient material pentru a face un guler dublu.

Preseaza usor aluatul pentru ca acesta sa ia forma vasului. Pentru o cantitate mai mare de umplutura, se pot inalta si ingrosa putin marginile, astfel incat compozitia sa nu se verse.

Foloseste degetul mare si cel aratator pentru a apasa pe margini si a-i da aspectul valurit. Continua in jurul tavitei pana cand toata marginea acesteia este valurita. In cazul in care intr-o zona aluatul este prea subtire, ia niste resturi de aluat ramase pe suprafata de lucru si lipseste-le pe partea de jos.

Daca vrei ca marginea sa aiba aspect de liniute, apasa cu o furculita de jur-imprejul tavii. Daca doresti un aspect foarte usor valurit al marginii, apasa cu o lingura pe aluat. Un alt model care poate fi facut este cel al franjurilor grosi. Cu o foarfeca de bucatarie se taie usor niste franjuri lati, fara a duce miscarea pana la capat.

4. Da la rece aluatul pentru placinta

Inveleste tava in folie de plastic si da-o la rece cel putin jumatate de ora.

Foto : eatingwell.com
 

  •   2012-05-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii