Sfaturi culinare

#retete #sfaturi culinare #placinta #aluat # aluat placinta

Cum sa faci aluatul de baza pentru placinta

Placintele sunt unele dintre cele mai versatile deserturi. Le poti face in orice sezon, iar pentru umplutura se poate folosi aproape orice aliment. O placinta reusita, insa, trebuie sa fie si gustoasa si aspectuoasa. Afla cum sa faci aluatul de baza pentru placinta.

1. Tava pentru placinta

Pentru ca placinta sa arate bine, cumpara o tava special conceputa pentru placinte, cu marginile valurite.

2. Pregateste aluatul in casa

In loc sa cumperi aluat pentru placinta, pregateste-l in bucatarie din numai cateva ingrediente. Pentru un aluat ai nevoie de 1 cana si un sfert de faina, 1 lingura de zagar, un sfert de lingurita de sare si 8 linguri de unt nesarat, cubulete.

Amesteca faina, zaharul si sarea intr-un castron. Adauga untul si amesteca pana cand compozitia seamana cu malaiul. Toarna 3 linguri de apa foarte rece si amesteca cu o forculita pana cand obtii aluatul pentru placinta. Intinde aluatul cu facaletul pentru a obtine foaia de placinta.

Reclama in inchide in secunde

×

3. Intinde aluatul in tava

Pune foaia de aluat in tava pentru placinta si taie aluatul care atarna peste aceasta in asa fel incat sa-ti ramana la margini suficient material pentru a face un guler dublu.

Preseaza usor aluatul pentru ca acesta sa ia forma vasului. Pentru o cantitate mai mare de umplutura, se pot inalta si ingrosa putin marginile, astfel incat compozitia sa nu se verse.

Foloseste degetul mare si cel aratator pentru a apasa pe margini si a-i da aspectul valurit. Continua in jurul tavitei pana cand toata marginea acesteia este valurita. In cazul in care intr-o zona aluatul este prea subtire, ia niste resturi de aluat ramase pe suprafata de lucru si lipseste-le pe partea de jos.

Daca vrei ca marginea sa aiba aspect de liniute, apasa cu o furculita de jur-imprejul tavii. Daca doresti un aspect foarte usor valurit al marginii, apasa cu o lingura pe aluat. Un alt model care poate fi facut este cel al franjurilor grosi. Cu o foarfeca de bucatarie se taie usor niste franjuri lati, fara a duce miscarea pana la capat.

4. Da la rece aluatul pentru placinta

Inveleste tava in folie de plastic si da-o la rece cel putin jumatate de ora.

Foto : eatingwell.com
 

  •   2012-05-10
  •   7045 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului