Sfaturi culinare

#maioneza #ou #ulei #ou crud #ou fiert #lamaie

Cum sa faci cea mai buna maioneza

Maioneza se afla printre cele mai importante sosuri pe care le poti prepara in bucatarie. Fie ca este pe baza de oua sau de post, ea aduce un plus de gust mancarurilor si este punct de plecare si pentru alte sosuri adaugate in mancare.

Acest sos din oua, ulei si acreala poate fi preparat fie cu mana, fie cu ajutorul unui mixer. Uleiul si apa din galbenusuri formeaza o emulsie, care este stabilizata de alte substante din interiorul galbenusurilor. In plus, stabilizarea amestecului este facuta si cu ajutorul mustarului, care ii adauga si un plus de gust.

Cum prepari maioneza

Reteta de maioneza traditionala contine un galbenus de ou fiert , un galbenus de ou crud , mustar, ulei ( de floarea soarelui sau de masline) si zeama de lamaie. Modul de preparare este putin diferit in functie de instrumentul ales pentru omogenizare, respectiv lingura manuala sau paleta mixerului.

Daca optezi pentru maioneza facuta cu mana, atunci ar trebui sa sfarami mai intai galbenusuile de ou fiert, apoi sa adaugi galbenusul de ou crud si sa le amesteci pana obtii o crema. Adaugi apoi o lingurita de mustar si amesteci bine. Sursa foto: Culinaryarts.comApoi incepi sa pui ulei, putin cate putin, astfel incat firul de ulei sa fie cat un fir de ata. In tot acest timp trebuie sa freci bine compozitia, intr-un ritm constant si in acelasi sens astfel incat aceasta sa nu se taie. Din cand in cand este indicat sa adaugi zeama de lamaie, care va ajuta maioneza sa capete gust mai bun si sa isi pastreze omogenitatea.

In cazul in care alegi varianta mixerului, va trebui sa spargi intai galbenusul crud, pe care il vei amesteca cu mixerul, urmand a-l apoi peste galbenusul fiert care se piseaza separat. Cele doua se amesteca bine, se adauga putin cate putin uleiul si se amesteca continuu intr-o singura directie. Dupa ce s-a incorporat toata cantitatea de ulei, se adauga lingurita de mustar, zeama de lamaie si praful de sare. Se mai amesteca inca 5 minute dupa care se poate consuma.
 

Ce ar trebui sa mai stii atunci cand faci maioneza
 

Daca nu ai destula lamaie, ar trebui sa stii ca poti inlocui lamaia cu putin otet.

In cazul in care esti singur/a in bucatarie si nu poti invarti si turna uleiul in acelasi timp, pune uleiul cu lingurita, incorporandu-l pe rand.

Poti pune si ierburi atunci cand faci maioneza, precum tarhon sau usturoi. Daca iti plac condimentele, pune paprica si putin piper, pentru un gust deosebit.

Unele gospodine pun oul intreg in maioneza, cu conditia ca amestecul de galbenus si albus sa fie bine amestecat. Exista posibilitatea de a pune si numai albusul oului, daca il amesteci cu mixerul robotului de bucatarie.

Pune in maioneza numai oua proaspete, cat mai proaspete posibil.

Daca vrei sa incerci sa faci maioneza asiatica, va trebui sa pui otet de vin si sa o lasi sa fie mai subtire, pentru a se asemana cu cea originala.

In cazul in care vrei sa incerci o maioneza dietetica, fara ou, ar trebui sa stii ca ai la dispozitie mai multe optiuni: fie sa o prepari de post, fie sa folosesti lapte.

Reteta pentru maioneza cu lapte precizeaza ca ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 pachetele de zaharina, un sfert de lingurita de paprica, o lingura de mustar, trei sferturi de lingura de sare, o jumatate de cana de lapte degresat, 2,5 linguri otet, o cana de ulei de porumb .

Pune zaharina, un sfert de lingurita de paprica, o lingura de mustar, trei sfertru de lingura de sare, o jumatate de cana de lapte degresat in blender si amesteca. Adauga apoi otetul si apoi uleiul, usor, pe rand, pana cand amestecul devine consistent. Da apoi maioneza la frigider.

  •   2010-03-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii