Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #zacusca # retete toamna

Cum sa faci cea mai buna zacusca

Preparata din ardei, vinete , rosii, ciuperci, chiar fasole sau peste, zacusca este unul dintre cele mai populare preparate ale toamnei, in bucatarie. Dar cum se prepara cea mai buna zacusca de casa? Iti prezentam in continuare cateva secrete din bucatarie pentru o zacusca de nota 10!
 

1. Alege tipul de reteta
 

Zacusca traditionala se pregateste din rosii, vinete, ardei grasi, ceapa, ulei si ceva condimente. Exista, insa, numeroase variante de zacusca, una dintre ele fiind zacusca cu peste! Poti adauga in zacusca ciuperci, morcovi, ardei capia, bulion, dovlecei etc. Poti incerca o zacusca lipveneasca, cu peste, legume si plante aromatice sau o zacusca brasoveana, cu legume coapte afara, pe foc de lemne.
 

2. Alege oala potrivita
 

Pentru ca sosul sa nu se lipeasca, foloseste o cratita de calitate. Incearca sa utilizezi o cratita pe care nu o folosesti pentru a face mancare in fiecare zi, pentru ca zacusca ta sa nu prinda o alta aroma decat cea a ingredientelor sale.
 

3. Acorda atentie pasilor retetei
 

Urmeaza cu atentie pasii pentru zacusca, in functie de reteta. De eemplu, este indicat sa fierbi legumele curatate si tocate si numai dupa aceea sa adaugi vinetele pasate, urmate de sosul de rosii.

Nu uita sa scurgi vinetele coapte suficient de mult timp incat sa scapi de acreala. In caz contrar, intregul preparat va fi ratat.

Paseaza rosiile cu un robot de bucatarie si apoi trece-le printr-o sita pentru a scapa de samburi. Textura sosului de zacusca va fi una mai placuta si mai cremoasa.

Un timp mediu de fierbere pentru zacusca are durata de o ora. Este bine sa se toarne ulei atata cat compozitia sa se pastreze omogena si sa fie cremoasa.

Ai grija sa scoti boabele mari de piper pentru ca sunt neplacute atunci cand servesti zacusca. Piperul si dafinul sunt de obicei condimentele utilizate la zacusca. Pentru un sos si mai picant, se adauga ardei iute.

In compozitia de zacusca nu se pune apa.
 

4. Fierbe zacusca
 

Asteapta ca zacusca sa fie bine fiarta. Ar trebui ca uleiul sa iasa la suprafata.
 

5. Conservarea zacustii
 

Pentru ca zacusca sa se pastreze timp indelungat, se poate adauga la final, ca un ultim ingredient, conservantul. O alta posibilitate o reprezinta folosirea aspirinei sau cea a hreanului. In alte cazuri se opteaza doar pentru sterilizarea borcanelor

Borcanele se lasa sa se raceasca treptat, invelite.



Sursa foto: mamastaverna.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare