Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #caramel #artar #miere #zahar # inlocuitor zahar #indulcitori

Cum sa folosesti inlocuitori pentru zahar in mancarurile facute la cuptor

Zaharul este important in procesul de coacere in cuptor. Acest ingredient asigura fragezimea, se lichefiaza pe masura ce preparatul se face in cuptor, ajuta ca preparatul final sa reziste proaspat mai mult timp, se caramelizeaza la temperaturi mari si indulceste preparatul. Exista insa indulcitori care pot inlocui zaharul cu succes in mancarurile facute la cuptor.
 

Mierea
 

Mierea este mai dulce decat zaharul cu 25-50% si are o aroma particulara . Dulciurile si mancarurile facute cu miere, la cuptor, sunt mai putin uscate si au o textura mai densa. Aceste preparate tind sa capete mai repede o culoare maronie decat cele pe care le faci cu zahar granulat. Inlocuieste o cana de zahar alb cu 3/4 cana de miere si redu celelalte ingrediente lichide cu 2 linguri.
 

Siropul de artar
 

Cand folosesti siropul de artar ca inlocuitor pentru zahar, acesta trebuie sa fie gros si inchis la culoare, cu o aroma puternica. Cu toate acestea, siropul de artar are numai 60% din dulceata zaharului. La fiecare cana de zahar foloseste 3/4 cana de sirop. Micsoreaza cantitatea de lichid din mancare cu 3 linguri.
 

Melasa
 

Melasa este un produs obtinut in urma prelucrarii zaharului, insa nu este la fel de dulce ca acesta din urma. Melasa poate fi inlocuitor numai pentru maxim jumatate din cantitatea de zahar folosita intr-o reteta. Melasa contine cantitati reduse de fier, calciu si vitamine. Acest tip de sirop are o culoare inchisa si o aroma particulara.

Pentru fiecare cana de zahar se folosesc 1 1/3 cani de melasa. Se reduce cantitatea de lichid din reteta cu 5 linguri. Din cauza aciditatii melasei, trebuie sa se foloseasca bicarbonat de sodiu, cam jumatate de lingurita pentru fiecare cana de melasa.
 

Sirop de porumb
 

Siropul de porumb este folosit adesea in dulciuri ca inlocuitor al zaharului datorita faptului ca nu se cristalizeaza. Siropul este mai putin dulce decat zaharul si nu adauga o aroma mancarii asa cum se intampla cu mierea.
 

Concentrat de fructe
 

Concentratele de fructe sunt facute din fructoza si glucoza. Aceste produse constituie inlocuitori eficienti pentru zahar si aduc o aroma speciala produsului final. Foloseste 3/4 concentrat de fructe la fiecare cana de zahar alb. Lichidul din reteta trebuie redus cu 3 linguri.
 

Sursa foto: ehow.com
 

  •   2011-12-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii