Cand vine primavara, in gradini si piete incepe sa apara stevia, una dintre cele mai intalnite verdeturi din zona tarii noastre. Daca vrei sa stii ce poti pregati din banala stevie , citeste randurile care urmeaza.

Stevia este un depozit de vitamine, minerale si fier, fiind indicata in curele de vitaminizare de primavara. Este usor de gasit si de preparat, pastrarea ei putandu-se face pentru cateva zile in frigider.
 

Ce poti pregati din stevie
 

Salate cu stevie
 

Adauga frunzele de stevie in salate pentru a-i aduce un plus de savoare, pentru a intari anumite arome sau pentru a mai reduce din taria unora dintre ingrediente. Spala bine frunzele, taie-le in bucati sau lasa-le intregi, mai ales daca sunt frunze mici.

Iar daca pregatesti o salata orientala sau o salata de cartofi , nu ocoli stevia, pe care o poti toca marunt si adauga peste cartofii din salata.

De asemenea, poti taia marunt frunze de stevie si in salata de oua ori in umplutura pentru oua  umplutepunct

Sosuri cu stevie

Amesteca frunze de stevie in maioneza sau in alte sosuri pe care le folosesti pentru sandvisuri. Daca ai pregatit un astfel de sos, pune-l mai ales peste carnea de peste, chiar inainte de a-l servi, pentru a obtine un efect deosebit.

Fa un sos special punand 2-3 maini de stevie in blender. Foloseste-l pentru a-l turna pe carnea de miel. Vei obtine un efect deosebit.

Pregateste un sos pe baza de stevie, din 2 cepe lungi de apa, o lingura de ulei, 20 de frunze de stevie curatate de coada si vene, o jumatate de cana de vin alb sec, aproape doua cani de smantana. Pune la topit in unt ceapa tocata marunt, lasand-o sa se inmoaie pana devine foarte fina. Adauga vinul, lasa-le sa fiarba si sa scada pe un sfert. Adauga smantana si lasa-le sa fiarba pana obtii un sos cremos.
 

Omlete cu stevie
 

Sursa foto: channel4.comAtunci cand prepari omlete, adauga si cateva frunze de stevie taiata, fie in ulei sau unt, inainte de a adauga ouale batute, fie in amestecul de ou batut. Alaturi poti adauga crema sau bucatele de branza, precum si de carne.
 

Supe cu stevie
 

Pregateste o supa de stevie “la rece”: in vasul de blender adauga un castravete curatat in prealabil de seminte, o cana de iaurt si o mana plina de frunze de stevie. Amesteca-le cu blenderul pana cand devin o pasta. Asezoneaza cu sare si piper si serveste-o imediat. Este o supa racoritoare mai ales in perioadele de vara, insa este indicata si pentru cei cu probleme de sanatate, fiind un puternic vitaminizant.

O alta supa se poate pregati dintr-un sfert de kilogram de stevie, doua linguri de unt, 6 cani de apa, un sfert de kilogram de cartofi curatati si taiati in sferturi, o cana de lapte, un galbenus de ou si sare plus piper, dupa gust. Toaca bine stevia, apoi las-o sa fiarba acoperita in unt, pentru cateva minute, lasand-o sa scada. Adauga apa, cartofii si sare. Lasa-le sa fiarba acoperite pentru o jumatate de ora, apoi piseaza legumele. Lichidul rezultat prin fierbere trebuie scurs si pus intr-o cratita. Adu-l la punctul de fierbere, apoi adauga laptele, galbenusul de ou si legumele pasate. Lasa-le sa se incalzeasca, insa nu le lasa sa fiarba.
 

Stevie in feluri principale
 

Daca iti plac sarmalutele cu verdeata, stevia nu poate lipsi din aceasta compozitie. Taie marunt frunzele acestei plante si adauga-le peste orez, atunci cand pregatesti umplutura de sarmale.

Pregateste un amestec de smantana cu stevie, care sa fiarba impreuna macar cateva minute, iar acest mix toarna-l peste cartofii noi, pregatiti copti, prajiti sau fierti.

Pune o mana de stevie si atunci cand pregatesti cartofii copti care vor fi garnitura pentru mancarea de pui sau de peste. Mai poti incerca si varianta pregatirii unui amestec de stevie cu ulei de masline, sare si piper, care amestecate cu blenderul vor da un mix, care poate fi asezat in interiorul cartofilor pusi la copt.

 

Sursa foto : straightfromthefarm.wordpress.com

  •   2010-04-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii