Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #gatit #pericole #gatit in siguranta #pericole bucatarie

5 trucuri pentru a gati in siguranta

Bucataria, mai ales pentru cei neinitiati, se poate dovedi a fi una dintre cele mai periculoase incaperi din casa. Apa fierbinte, obiectele din sticla care se pot sparge intr-un moment de neatentie sau cutitele ascutite sunt doar reale "capcane" de care este ideal sa te feresti.

Cand vrei sa stai departe de eventualele riscuri, tine cont de ponturile de mai jos. Gatitul se va transforma intr-o adevarata placere, nu intr-o lupta permanenta cu obiectele si aparatura din bucatarie!


1. Limiteaza accesul copiilor si al animalelor de companie in bucatarie

Pe langa faptul ca nu este deloc igienic ca pisica sau cainele sa se plimbe printre castroanele cu mancare, risti sa te accidentezi din cauza lor. Nici cei mici nu isi dau seama cand te incomodeaza si ca nu ai timp sau rabdare pentru ei cand gatesti, existand pericolul de a scapa recipientele cu mancare fierbinte.


2. Pastreaza in apropiere manusa speciala pentru cuptor

Nu uita ca de fiecare data cand gatesti un preparat la cuptor, sa ai si o manusa speciala (din material de calitate) alaturi. Prosoapele sau sortul nu au aceleasi calitati izolatoare, iar temperatura tavii se poate simti cu usurinta la nivelul pielii.


3. Pastreaza cutitele in suportul lor si manevreaza-le cu atentie

Daca ai cutite bine ascutite, este recomandat sa le asezi in suportul lor dupa folosire. Nu au voie sa stea pe blatul chiuvetei, in chiuveta sau pe tocator! O clipa de neatentie este suficienta ca sa iti provoace o rana serioasa.

Mare grija trebuie sa ai si in momentul in care folosesti cutitul! Daca nu te pricepi sa tai legumele ca un profesionist, exista gadgeturi speciale pentru bucatarie, confectionate din silicon, care iti protejeaza degetele.


4. Poarta incaltaminte adecvata si sort de bucatarie

Ca sa nu aluneci pe gresia uda din bucatarie, ai nevoie de o pereche de papuci rezistenti (recomandarea este sa fie chiar de tipul celor folositi de bucatarii profesionisti). La randul sau, sortul va proteja hainele pe care le porti si va functiona ca o bariera intre tine si stropii fierbinti de mancare, care mai sar uneori din oala.


5. Nu lasa mancarea nesupravegheata

Foarte multe incendii au fost provocate de o oala cu mancare uitata pe aragaz. Nu pleca din bucatarie, chiar daca stii ca mancarea ta are un timp indelungat de preparare. Totusi, daca nu vrei sa pierzi vreun episod din serialul preferat, foloseste un temporizator de bucatarie, care va suna strident dupa ce expira perioada pentru care l-ai setat.

Sursa foto: 2.bp.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare