Cozonac de Paste

#desert #paste #cozonac #panettone #retete paste #retete cozonac

Panettone, cozonac italienesc

Panettone este un desert tipic italinesc, care isi are originile la Milano. Acest desert este preparat cu ocazia sarbatorilor crestine. Are o forma de cupola si este inalt de 10-15 centrimetri. Acest tip de cozonac contine fructe confiate , coaja de lamaie si portocala, stafide sau ciocolata. Se serveste cu bauturi calde sau vinuri dulci. In unele zone ale Italiei, panettone se serveste alaturi de crema mascarpone si cu un pahar de lichior.

Acest tip de cozonac este originar din Milano si initial avea forma unei franzele. Cuvantul panettone deriva din milanezul "pan del ton" care inseamna "paine de lux". La baza acestui desert indragit de italieni sta si o legenda frumoasa.

Se spune ca in secolul XV, la Milan traia un nobil pe nume Ughetto Atellani, care s-a indragostit nebuneste de fiica unui brutar sarac, pe nume Toni. Pentru a-i cuceri inima frumoasei fete, Ughetto se deghizeaza in brutar si inventeaza o paine speciala, cu unt, oua, fructe uscate si coaja de lamaie si portocala. Ducele Milanului este de acord cu casatoria celor doi, iar la ceremonie ii incurajeaza pe meseni sa guste din prajitura Pan de Toni (Painea lui Toni).

Panettone este un desert traditional in Italia, care se prepara cu ocazia sarbatorilor crestine. Italienii pragatesc acest tip de cozonac chiar si cu 2 luni inainte de un eveniment, il infasoara intr-o folie si in pun la frigider. De sarbatori, italienii mananca panetonne chiar si la micul dejun, cu o ceasca de cafea, sau la desert, cu un pahar de vin dulce si aromat sau cu sampanie. Feliile de panettone mai pot fi prajite si unse cu unt sau crema de branza dulce.

 

Ingrediente:

 

  • 50 grame drojdie uscata
  • 1/4 ceasca apa calduta
  • 1/2 ceasca faina
  • 2/3 ceasca stafide
  • 1/4 ceasca coniac
  • 5 linguri unt, la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri de ou
  • 3/4 ceasca zahar
  • 1/4 ceasca apa calduta
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 5 cesti faina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1/2 ceasca de fructe confiate.

 

Cum se prepara Panettone:

 

Pentru a face aluatul, se dizolva intr-un castron drojdia cu 1/4 pahar de apa calda. Se adauga 1/2 ceasca de faina si se amesteca pentru a face un aluat cat mai subtire. Se acopera vasul cu un prosop si se lasa sa creasca intr-un loc cald timp de cel putin 6 ore sau peste noapte. Intr-un alt vas, se amesteca stafidele cu coniacul si se lasa sa se inmoaie timp de cel putin 6 ore sau peste noapte.

Intr-un castron mare, se amesteca untul, ouale, galbenusurile, zaharul, 1/4 pahar apa calda si vanilia. Se scurg stafidele imbibate cu coniac si se preseaza pentru a obtine cat mai mult lichid care se amesteca compozitia. Se adauga si primul aluat si se amesteca bine.

Treptat, se adauga faina si se amesteca cu mainile pana la obtinerea unei forme de aluat moale. Aluatul se transfera pe suprafata de lucru presarata cu faina si se framanta timp de 10 minute, pana cand coca devine neteda si elastica. Se mai adauga, daca este necesar. Se tapeaza un castron mare cu unt si se aseaza coca astfel incat toate partile sa fie imbibate in unt. Se acopera coca cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 6 ore intr-un loc cald.
Se adauga in aluat si fuctele confiate, coaja de lamaie si portocala si stafidele. Se aseaza aluatul intr-o tava de copt, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca intr-un loc cald, timp de 45 de minute.

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Taie in forma de X varful aluatului. Pune coca la copt pentru 15 minute. Dupa 15 minute se reduce putin din caldura cuptorului. Se coace pentru inca 30 de minute. Cozonacul se scoate din cuptor si se asaza pe un gratar, sa se raceasca. Inainte de a scoate cozonacul din forma trebuie sa fii sigur ca este complet racit.

 

Cum se serveste


Panettone se serveste la masa de Paste, cu un pahar de vin sau sampanie.  Panettone se poate consuma si dimineata, la micul dejun cu lapte, ceai sau cafea. Feliile de panettone se pot praji si apoi unge cu crema de branza.  Este un mod perfect de a incepe ziua.

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.