Feluri principale

#arome dunarene # retete peste

Arome dunarene: Chiftelute de peste, usor de pregatit

 

Pestele este un aliment sanatos, recomandat pentru consum la toate varstele. Nutrientii din carnea de peste asigura echilibrul grasimilor din corp si aportul normal de minerale. In plus, consumul de peste imbunatateste capacitatile cognitive si functiile cerebrale. Pestele se consuma mult in unele tari, cum sunt cele asiatice. Daca, de obicei, comanzi mancare chinezeasca prin aplicatia Food Panda, inseamna ca stii cat de popular este pestele in acea zona.

In Romania, pestele se consuma in cantitati destul de mici, in comparatie cu alte tari europene. La noi, pestele se mananca mai des in localitatile aflate de-a lungul Dunarii si, mai ales, in Delta, unde reprezinta un aliment de baza. Delta Dunarii este sursa celor mai delicioase retete de peste, printre care si celebrele chiftelute de peste. Citeste, in continuare, ca sa afli cum poti gati si tu acest preparat delicios si sanatos!

 

Ingredientele necesare

  • 1 kg de peste (caras, crap, novac, platica, rosioara, dar, mai ales, stiuca)
  • 2 felii de paine
  • 1 ou
  • 2 cepe
  • cimbru
  • 3-4 catei de usturoi
  • un praf de nucsoara rasa
  • sare, piper, ardei iute
  • 1 legatura de patrunjel proaspat
  • 1 legatura de marar
  • ulei
  • faina

Mod de preparare

Pregatirea pestelui

Curata pestele de solzi si intestine, indeparteaza capul si spala carnea. Cu un cutit ascutit, taie fileuri de-a lungul sirei spinarii, daca pestele este destul de mare. Daca este mic, asa cum este cazul obletelui si al celorlalte specii marunte, il poti pastra cu totul. Dupa ce ai obtinut fileurile, asigura-te ca in carne nu au ramas oase care ar putea sa iti ramana in esofag. Ai grija si la oasele mai mici: unele se vor inmuia dupa preparare, dar, cele mai groase, in forma de “V”, pot ramane tari si iti pot provoca probleme.

Pregatirea compozitiei

Toaca marunt pestele cu un cutit sau da-l prin masina de tocat carne, impreuna cu ceapa, painea inmuiata in apa sau in lapte cu verdeturi. Adauga oul, sarea, piperul si ardeiul iute, proaspat macinat. Amesteca bine compozitia ca sa se omogenizeze si sa lase aerul sa patrunda, astfel incat chiftelele de peste sa iasa fine si pufoase.

Prajirea chiftelutelor de peste

Rupe bucati de marimea unui ou din compozitie, modeleaza-le, fie rotunde, fie alungite, dupa plac. Da-le prin faina si prajeste-le in uleiul incins. Uda-ti mana inainte sa rupi bucati din compozitie, intrucat chiftelele de peste sunt mai lipicioase decat cele din alt tip de carne. Dupa prajire, pune chiftelutele pe hartie absorbanta. Se servesc la fel ca orice chiftele, simple sau insotite de o garnitura.

Alternative de gatire

Daca tii post si vrei sa gatesti chiftele intr-o zi de dezlegare, ouale se pot inlocui cu faina alba, gris, malai sau pesmet, in proportie de 1 lingura de inlocuitor la 1 ou. O alta varianta de gatire inlocuieste faina prin care tavalesti chiftelutele de peste cu pesmet sau susan. De asemenea, poti umple chiftelutele cu ingrediente surpriza: gogosari murati, ardei gras de diferite culori, cubulete de branza, etc.

Chiftelute de peste marinate

Ca orice chiftele, si cele de peste se pot marina. Sosul le face mai satioase si le ofera un plus de savoare. Pentru un sos gustos, ai nevoie de:

  • 1 ceasca de bulion
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingura de otet
  • 1 pahar de vin roze sau rosu
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • sare si piper dupa gust

Pentru a prepara sosul, pune toate ingredientele intr-un vas si fierbe zece minute, pana se ingroasa. Pun chiftelutele de peste in sos si lasa-le cateva minute sau mai mult, pentru a imprumuta din savoarea acestuia. Serveste-le impreuna cu un pahar de vin alb.

Gateste si tu chiftelutele de peste in varianta preferata si bucura-te alaturi de cei dragi de aromele Deltei Dunarii, chiar la tine acasa!

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/perisoare-salat%C4%83-de-varz%C4%83-1992354/

Advertorial

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului