Feluri principale

#retete intarire imunitate # intarire imunitate #retete

Ce sa gatesti pentru cei dragi, ca sa la intaresti imunitatea

Sistemul imunitar, care are rolul de a ne tine departe de infectii si boli, este format dintr-un ansamblu complex de organe, tesuturi, celule si reactii. Un sistem imunitar (o imunitate) slabita poate fi recunoscuta prin prezenta in organism a unor infectii recurente, cum ar fi cele respiratorii sau herpetice. Imunitatea este de 2 tipuri: innascuta sau dobandita. Cea innascuta ne este transmisa de la mama, iar cea dobandita reprezinta imunitatea pe care o capatam, dupa ce ne imbolnavim. Sistemul imunitar memoreaza agentii patogeni si ii elimina la urmatorul contact cu acestia.

 

Activitatea sistemului imunitar poate fi imbunatatita printr-un stil de viata sanatos. Aportul corespunzator de vitamine si minerale, prin alimentatie, este o metoda eficienta de a intari imunitatea. Iata cateva retete de preparate bogate in nutrienti care iti cresc imunitatea.

Kimchi

Kimchi este un preparat coreean fermentat si o sursa fabuloasa de probiotice (bacterii bune care colonizeaza, mai ales, intestinul si au numeroase beneficii pentru sanatate). La nivelul microflorei intestinale se formeaza 70-80% din sistemul imunitar. Probiotice se mai gasesc si in alte alimente fermentate: iaurt, chefir, varza murata etc.

Portii: 8

Ingrediente:

  • 1 kg varza Napa (chinezeasca)
  • un sfert de cana sare de mare
  • 2 cani de ridichi (taiate sub forma de sticksuri)
  • 1 lingura ghimbir proaspat feliat
  • o legatura de ceapa verde
  • 6 catei de usturoi
  • 2 linguri de sos de peste sau sos de soia
  • 2 lingurite de zahar
  • cateva linguri de fulgi de ardei iute
  • 1 ceapa

Mod de preparare:

Curata varza de frunzele exterioare si pastreaza-le, apoi, taie-o in bucati de 3-5 cm lungime. Adaug-o intr-un castron mai mare, adauga sarea si amesteca. Toarna apa deasupra, atat cat sa acopere varza, apoi amesteca pana ce sarea este dizolvata complet. Asaza o farfurie deasupra, ca sa mentii varza scufundata si las-o, astfel, timp de 6-8 ore sau peste noapte, la temperatura camerei.

Pasul urmator este sa strecori bine varza, insa pastreaza zeama. Adauga ridichea si ceapa verde tocata peste varza. Amesteca ghimbirul cu ceapa taiata in patru, cateii intregi de usturoi, fulgii de ardei iute, zaharul si sosul de peste/de soia si mixeaza-le pe toate la blender pana ce obtii o pasta. Adauga pasta peste varza cu ridichi si ceapa verde si amesteca bine cu mainile. Adauga amestecul intr-un borcan de 2 litri, lasand cativa centimetri sub gura borcanului. Adauga zeama pusa deoparte, atat cat sa acoperi legumele in intregime. Asaza o frunza de varza deasupra, indesand-o pentru a tine legumele scufundate. Acopera superficial cu capac pentru a permite aerului sa intre. Lasa la loc racoros pentru 3-4 zile, pana ce zeama face bule. Se pastreaza la frigider. Kimchi se serveste drept garnitura la diferite preparate.

Supa crema de morcov cu ghimbir

Morcovul este bogat in betacaroten, pigmentul care da culoarea portocalie si precursorul vitaminei A. Un aspect interesant cu privire la betacaroten este ca acesta este mai biodisponibil dupa prepararea termica. Cu alte cuvinte, cantitatea de vitamina A este mult mai ridicata dupa gatirea alimentelor bogate in betacaroten. Ghimbirul contine antioxidanti care influenteaza imunitatea.

Portii: 4

Ingrediente:

  • 1 lingura unt
  • 1 ceapa mare
  • Jumatate de kg morcovi
  • 3 cani supa concentrata de legume (cumparata sau facuta in casa)
  • 1 lingura ghimbir proaspat ras
  • Un sfert de cana smantana
  • Sare piper
  • Verdeata pentru decor

Mod de preparare: Taie ceapa in bucati mici si caleste-o in unt, pentru 5-6 minute, la foc mediu. Adauga supa concentrata, morcovii injumatatiti si ghimbirul. Fierbe supa cu capac pana ce morcovii sunt moi. Adauga smantana si mixeaza totul la blender. Apoi lasa supa din nou pe foc pana da in clocot. Adauga sare si piper dupa gust.

Smoothie de spanac cu portocale

Spanacul contine o cantitate importanta de vitamina C, in stare cruda, dar si de fier, calciu si vitamina A. Portocalele fac parte din categoria citricelor, despre care deja se stie faptul ca sunt surse de vitamina C. Smoothie-ul este o bautura cremoasa din ingrediente crude. In ceea ce priveste vitamina C, aceasta este distrusa sub tratament termic. Asadar, este indicat consumul crud al surselor de vitamina C.

Portii: 1

Ingrediente:

  • O portocala (fara coaja)
  • Jumatate de banana
  • O cana de spanac proaspat (indesat bine)
  • Un sfert de cana de apa
  • Optional – o lingura de seminte la alegere (in, canepa, susan etc.)

Mod de preparare:

Se mixeaza toate ingredientele cu ajutorul blenderului. Se mai adauga apa, in functie de consistenta dorita. Gata! Bucurati-va de gust!

Asadar, exista o serie de preparate si alimente minune care intaresc imunitatea. Mentine o alimentatie sanatoasa si variata, pentru a asigura organismului nutrientii de care are nevoie.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/smoothie-verde-periu%C5%A3%C4%83-varz%C4%83-verde-2611407/

Advertorial

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.