Sfaturi culinare

#arome mediteraneene #mancaruri mediteraneene #preparate culinare

6 delicatese cu arome mediteraneene

Mancarea mediteraneana este un univers culinar plin de arome apetisante, care reuneste preparate din tarile cu deschidere la Marea Mediterana. Aceasta intindere mare de apa influenteaza clima regiunilor limitrofe si, implicit, natura si agricultura acestora. De-a lungul timpului, oamenii au selectionat anumite plante, cum sunt citricele sau maslinii, pana au obtinut produse de o mare calitate. Acelasi lucru este valabil si pentru animale si alimentele obtinute de la acestea A aparut, astfel, o gastronomie savuroasa, unde accentul nu se pune pe cantitate, ci pe utilizarea cat mai buna a valoroaselor ingrediente. Din Spania pana in Grecia si Turcia, tinuturile mediteraneene ofera o gama variata de preparate delicioase. Descopera in continuare 6 dintre ele.

 

1. Botifarra

Botifarra, o specialitate catalana, este un carnat umplut cu carne de porc si alte ingrediente. Preparatul este o mostenire de pe vremea romanilor, dar la gatirea caruia se folosesc si condimente descoperite mai recent. Membrana naturala se umple cu carne de porc amestecata cu mirodenii, orez fiert si ingrediente variate, printre care oua, trufe si maruntaie. Botifarra se usuca si se consuma de obicei ca atare sau prajit, dar poate fi si fiert in anumite preparate, ca escudella i carn d’olla, o mancare cu legume si fasole.

2. Psarosoupa

Supa de peste greceasca surprinde prin simplitatea si savoarea sa. Pentru prepararea sa se foloseste peste proaspat din speciile chefal, dorada, cod sau randunica de mare. Pestele se fierbe cu o combinatie de legume formata din telina, morcovi, ceapa, usturoi si cartofi. Bineinteles, nu lipseste sucul de lamaie care, impreuna cu ouale batute, completeaza un preparat usor, sanatos si deosebit de gustos.

3. Kisir

Kisir este o salata traditionala turceasca realizata din bulgur, rosii, usturoi, patrunjel, menta si suc de lamaie ori melasa de rodii. Sucul de lamaie este folosit in special in zona de nord-vest a turciei, in timp ce melasa de rodii in sud-estul tarii. Amatorii de mancare picanta adauga si fulgi de ardei iute. Kisir este ideala pentru o masa usoara, aperitiv sau ca garnitura pentru preparatele la gratar. Se serveste la temperatura camerei sau dupa ce se raceste in frigider.

4. Fregola ai frutti di mare

Fregola este o varietate de paste din Sardinia, care se fac din gris si apa. Aluatul se ruleaza in spaghete groase, apoi se taie in bucati asemanatoare cuscusului si se coace in cuptor. Astfel, capata o aroma aparte, asemanatoare cu cea a nucilor. Fregola se gatesc ca un risotto, cu fructe de mare. Se folosesc de obicei diferite tipuri de scoici, care se amesteca cu fregola, ulei de masline si usturoi. Exista doua variante de fregola ai frutti di mare: rosso, cu suc de rosii, si bianco, fara acest ingredient.

5. Galaktoboureko

Acest desert traditional grecesc se gaseste la multe taverne sau patiserii in Grecia, pentru ca este foarte popular.  Se face din mai multe straturi de foitaj stropite cu unt topit si un sos de gris. Dupa coacere, galaktoboureko se inmoaie in sirop de portocale si capata o textura frageda si o aroma delicioasa.

6. Pisto

Pisto este un preparat traditional spaniol, despre care se crede ca a fost introdus in tara de mauri. Pisto este asemanator faimosului ratatouille si se face din rosii, ceapa, ardei gras si dovlecei. In unele zone se folosesc si cartofi, sunca si dovleci. Practic, este o tocana de legume asezonata cu verdeturi, care se serveste calda sau rece, ca fel principal sau garnitura.

Preparatele pe care ti le-am prezentat reprezinta un adevarat rasfat al simturilor. Daca ti-e pofta de mancare mediteraneana, poti consuma si in Romania specialitati delicioase. De exemplu, comanda din Targu-Mures ceva de infulecat si bucura-te de aromele coastelor insorite ale Mediteranei la tine acasa.

Sursa foto: https://www.pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare