Sfaturi culinare

# timp petrecut in bucatarie #gatit #sfaturi culinare

Cum sa reduci timpul petrecut in bucatarie: 4 trucuri utile pentru gospodine

Pe cat de mult ne-ar placea sa gatim si sa vedem cum cei dragi se strang la masa si se bucura de preparatele gustoase, pe atat de mult timp petrecem de fiecare data in bucatarie pentru a pune la punct mesele zilnice. Iar daca ai un stil de viata aglomerat, acest lucru devine si mai complicat.

 

De la planificarea meselor, cumparaturi, pregatirea ingredientelor si pana la gatit si facut curatenie, toate aceste activitati pot fi extrem de obositoare uneori. Din fericire, exista cateva trucuri utile la care poti apela pentru a petrece mai putin timp in bucatarie, care iti vor fi de mare ajutor. Iata care sunt acestea:

Planifica in avans

In zilele de weekend sau cel putin la inceput de saptamana, rezerva-ti cateva ore pentru a planifica mesele din zilele care urmeaza si pentru a face lista de cumparaturi. Fa un inventar rapid cu ceea ce ai in frigider si in bucatarie si pune la punct cateva mese cu ingredientele pe care le ai deja la dispozitie. Apoi, trece pe lista de cumparaturi alte produse de care ai nevoie.

Daca incerci retete noi, asigura-te ca verifici cu grija toate ingredientele si ca ai tot ceea ce iti trebuie. De asemenea, incearca pe cat posibil sa gatesti cu ingrediente de sezon, pentru a nu pierde prea mult timp la cumparaturi incercand sa gasesti produse greu accesibile pentru acea perioada. Fa o lista cu ce vei gati saptamana respectiva si lipeste-o pe usa de la frigider ca sa nu te mai gandesti de fiecare data ce trebuie sa pregatesti. Iar cand nu ai timp deloc, opteaza pentru mancaruri gatite la cuptor, cu toate ingredientele intr-o singura tava.

Foloseste electrocasnicele potrivite

Ai la dispozitie numeroase electrocasnice, dar si ustensile pentru bucatarie care te pot salva atunci cand nu ai timp sa gatesti. De la roboti de bucatarie si pana la aparate care toaca si feliaza singure, toate acestea sunt de mare ajutor ca sa economisesti timp.

Pana si aragazul pe care il folosesti poate scurta sau lungi timpul de preparare a alimentelor. Din acest motiv este important sa alegi un aragaz pe gaz performant, cu functii si arzatoare care eficientizeaza prepararea mancarurilor si te ajuta sa pregatesti mai repede pranzul sau cina. In plus, mai putin timp petrecut la gatit inseamna mai putin gaz consumat. Asa ca vei economisi si la factura de utilitati.

Pregateste ingredientele din timp

In cazul supelor, salatelor sau al altor feluri principale de mancare, poti taia legumele din timp si le poti depozita in frigider, in containere inchise ermetic. Pentru ciorbe, de exemplu, poti toca mai mult zarzavat o singura data, pe care il vei portiona si depozita apoi la congelator. In acest fel nu va mai trebui sa toci de fiecare data si sa speli mereu ustensilele folosite.

Evita totusi sa tai dinainte rosii, avocado, castraveti sau legume cu frunze verzi, deoarece acestea sunt perisabile si se strica rapid. Adauga-le mereu proaspete atunci cand gatesti.

Organizeaza-ti spatiul de lucru

In mod evident, iti va fi greu sa lucrezi pe un blat de bucatarie aglomerat cu tot felul de ustensile si aparate. Asadar, este mult mai util sa tii la indemana doar acele ustensile si electrocasnice mici pe care le folosesti in mod frecvent. Poti pune la punct langa aragaz un spatiu special de depozitare pentru linguri de lemn, spatule de cauciuc, oale si alte lucruri de care ai nevoie de fiecare data cand gatesti.

Creeaza si un spatiu pentru depozitarea condimentelor si a altor produse necesare, precum faina, paste sau conserve de rosii. In plus, ar fi bine sa investesti intr-un set de cutite bune, cu care sa tai si sa toci rapid.

Asadar, munca in bucatarie poate deveni mai placuta si mai rapida daca stii cum sa te organizezi si sa folosesti electrocasnice care iti usureaza gatitul. Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa reduci timpul petrecut in bucatarie si sa te bucuri de fiecare data de mancaruri gustoase.

Sursa foto: Shutterstock

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare