Deserturi

#preparare mucenici #mucenici # mucenici moldovenesti

Cum sa prepari cei mai buni mucenici moldovenesti

Pe 9 martie sarbatorim cei 40 de Mucenici din Sevasta. In aceasta zi obiceiul spune ca trebuie sa se consume mucenici. Acestia trebuie sa aiba forma de opturi. Cei mai buni mucenici insa, sunt cei moldovenesti, preparati din aluat de cozonac si bine insiropati. Iata cum ii poti prepara si tu, acasa.

Ingrediente pentru mucenicii moldovenesti

Pentru aluat

  • 4 galbenusuri
  • 1/2 litru de lapte
  • 1 kg de faina
  • 300 grame zahar
  • 75 grame drojdie proaspata
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 100 grame stafide
  • 1 fiola esenta de rom

Pentru sirop

  • 2 litri apa
  • 400 grame miere
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru glazura

  • zahar vaniliat
  • scortisoara
  • nuca macinata

Cum se prepara mucenicii moldovenesti

Cerne bine faina impreuna cu sarea si pune-le intr-un castron mare de plastic.

Pune stafidele intr-un castonel si toarna peste acestea esenta de rom. Acestea vor absorbi o parte din rom si vor deveni mai gustoase.

Intr-o oala adauga laptele si zaharul si incalzeste-l bine, pana cand zaharul se topeste complet.

Separat, intr-un castron mic adauga drojdia si sfaram-o bine cu ajutorul degetelor. Amestec-o cu o lingura de zahar si adauga 8 linguri de lapte peste aceasta. Dupa ce s-a dizolvat complet, intareste maiaua cu faina. Las-o sa se dospeasca timp de cateva minute.

Intre timp, cu ajutorul mixerului bate bine galbenusurile, pana obtii o spuma. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie si de portocala si omogenizeaza compozitia.

Acum ca totul este pregatit te poti apuca de framantat aluatul. Asigura-te ca laptele este cald, nu fierbinte si incepe sa il incorporezi treptat in faina. Adauga apoi maiaua si framanta bine aluatul. Incorporeaza si mixul de ou cu vanilie si coaja de portocala, si framanta pana obtii un aluat omogen. La final adauga uleiul cald si stafidele cu rom. Framanta totul foarte bine.

Acopera apoi ligheanul cu un prosop curat si tine-l la caldura pentru a se dospi. Formeaza apoi mucenicii si pune-i la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Coace mucenicii in cuptorul preincalzit la 180oC, timp de 30-40 de minute, la foc mediu.

Pentru a vedea daca aluatul este copt, introdu o scobitoare in acesta. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca acesta este coapt. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca mai lasa mucenicii la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.

Intre timp, pregateste siropul. Intr-o cratita pe foc dizolva mierea in apa. Ai grija insa ca lichidul sa nu fiarba, deoarece mierea devine toxica. Adauga un plic de zahar vanilat si coaja de la o lamaie.

Separat, intr-un castron amesteca nuca, scortisoara si zaharul vanilat.

Scoate mucenicii din cuptor si insiropeaza-i foarte bine. Presara apoi deasupra amestecul de nuca.

Cum se servesc mucenicii moldovenesti

Serveste mucenicii moldovenesti la temperatura camerei sau reci. Merg foarte bine alaturi de un pahar de vin sau o cana de cafea.

Sursa foto: a1.ro

  •   2017-03-07
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii