Deserturi

# cozonac pufos # cozonac bun #cozonac

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

Aluaturile de cozonac sunt cele mai crescute si mai pufoase aluaturi si ele trebuie facute cu atentie si rabdare.

Aluaturile, in functie de elasticitate, sunt de doua feluri aluaturi tari si aluaturi moi. Aluaturile pentru cozonac sunt aluaturi moi, pe baza de oua si un ingredient pentru dospire.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil si daca e sa ma gandesc la sfaturile bunicii, pe scurt, pentru a prepara un cozonac bun, trebuie sa tinem cont de urmatoarele principii generale:

In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent; Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte); Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l); Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti;Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data;

Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii;Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Reteta in general
Aluatul pentru cozonac se face in general din:
faina;
oua;
lapte sau apa;
zahar;
drojdie de bere.

Cozonacul va fi mai pufos daca acoperim forma in care se coace la cuptor cu o hartie de pergament unsa cu grasime.

Cozonacii care s-au intarit devin iarasi pufosi, daca ii invelesti in folie de aluminiu si ii bagi 20 nminute la cuptor. Cozonacul se framanta pana se desprinde de pe maini, atunci este gata. Daca scoatem cozonacul si il ungem cu ulei deasupra, va fi tot timpul moale. Nuca se opareste cu putin lapte inainte de a face umplutura, pentru a disparea gustul amar. In aluatul cozonacului se adauga o lingura de untura, pentru a fi mai fraged.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5-10 minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare