Cartofii sunt deliciosi si merg de minune cu branza si cu smantana. Iata o reteta de cartofi la cuptor cu care iti vei da gata invitatii.
Cartofi gratinati
Ingrediente:
2 lingurite ulei de masline, plus ulei pentru gatit
3 cepe medii, taiate in felii subtiri
Sare si piper negru
2,5 cani cu smantana
4 catei de usturoi taiati felii subtiri
1 lingura cimbru proaspat tocat
1 lingura rozmarin proaspat tocat
220 grame branza Gruyère sau Gouda data pe razatoare
100 grame Parmezan ras
4 cartofi taiati felii de 0,5 cm grosime
Mod de preparare:
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu. Se adauga ceapa si se condimenteaza cu sare si piper. Caleste, amestecand din cand in cand, pana se rumenesc, in jur de 30 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge o tava cu ulei. Amesteca intr-un bol ceapa, smantana, usturoiul, cimbrul, rozmarinul, 1 2/3 cani cu branza Gruyère si 2/3 cana de parmezan. Condimenteaza cu sare si piper.
Aranjeaza feliile de cartof vertical in tava. Toarna amestecul de smantana si restul de ingrediente peste cartofi, asigurandu-te ca o parte din amestec se scurge printre cartofi. Acopera cu folie de aluminiu.
Coace pana cand cartofii incep sa se inmoaie, 50-60 de minute. Indeparteaza folia si coace pana cand cartofii devin aurii, alte 25-30 de minute. Se presara restul de branza Gruyère si de parmezan. Mai coace inca 5-10 minute pana cand pana cand branza devine aurie.