Atunci cand mergi la cumparaturi de oale si vase pentru bucataria ta, trebuie sa stii ca misiunea este chiar dificila. Desi, tentatia este de multe ori ademenita de preturile mici de pe piata, pentru toate oalele si ustensile pe care le achizitionezi pentru bucataria ta, calitatea trebuie sa primeze.

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere, atunci cand cauti produse pentru bucataria ta, este, in mod evident, calitatea materialului din care sunt fabricate. Nu cred ca vrei sa te trezesti, dupa cateva luni de utilizare, cu mancarea arsa si prinsa de fundul tigaii sau oalei?

Cele mai cunoscute materiale pentru vase sunt: fonta, fonta emailata, otel inoxidabil, otel carbon, cupru, aluminiu, sticla, ceramica sau silicon. Daca nu stii ce material sa alegi, mai jos sunt prezentate, pentru majoritatea dintre ele, avantajele si dezavantajele.

1. Oale din fonta

In mod evident, oalele din fonta sunt printre cele mai populare prin bucatariile gospodinelor. Sunt durabile, conduc caldura foarte bine si poti gati aproape orice, oriunde - plita, cuptor sau gratar.

Avantaje:

  • Odata ce s-a incalzit, aceasta nu isi mai pierde proprietatile termice, ceea ce este foarte important, spre exemplu, pentru gatirea carnii;
  • Extrem de versatila; poate fi folosita in orice tip de incalzire;
  • Poti folosi orice tip de ustensila; ustensilele din metal nu vor afecta suprafata;
  • Durabila si un raport calitate-pret foarte bun.

Dezavantaje:

  • Nu incalzeste uniform. Cu toate acestea, poti pre-incalzi oala timp de 10 minute pe plita sau 20-30 minute in cuptor;
  • Se poate rugini si fisura cu usurinta, daca nu este ingrijita corespunzator. Urmareste instructiunile si nu vei avea nici un fel de problema;
  • Reactiva - nu reactioneaza bine la alimentele acidulate;
  • Grea;
  • Greu de curatat si mentinut.

2. Oala din fonta emailata

Oalele din fonta emailata ofera o multitudine de beneficii in detrimentul oalelor clasice din fonta. In plus, este mult mai atractiva, si multe modele vin intr-o varietate de culori. Singurul inconvenient este acela ca este mai scump.

Avantaje:

  • Suprafata non-reactiva, ceea ce iti da posibilitatea sa gatesti alimente acide si alcaline;
  • Conductie si retentie de caldura excelente;
  • Durabila si se comporta foarte bine la gatitul in temperaturi ridicate;
  • Atractive si posibilitatea de a-ti alege dintr-o gama variata de culori.

Dezavantaje:

  • Nu are suprafata anti-aderenta;
  • Sunt foarte grele, ceea ce face manipularea acestora dificila;
  • Sunt mai scumpe decat oalele din fonta traditionale.

3. Oala din otel inoxidabil

Oala din otel inoxidabil este non-reactiva, durabila si rezistenta la coroziune, zgariere si fisurare. Este, de asemenea, foarte atractiva ca si aspect.

Avantaje:

  • Non-reactiva;
  • Durabila;
  • Mai ieftina decat alte optiuni, in comparatie cu oalele din cupru, spre exemplu;
  • Este tolerabila la masina de spalat vase.
  • Se poate folosi pe orice sursa de gatit

Dezavantaje:

  • Conductivitatea la caldura este mai slaba, in comparatie cu alte materiale, si accesibila doar daca este intarita cu aluminiu sau cupru;
  • Poate fi mai scumpa, daca are si cupru

4. Oala din aluminiu

Deoarece aluminiul este un metal extrem de usor si reactiv, o oala din acest material trece prin foarte multe procese, pana a fi gata pentru gatit.

Avantaje:

  • Conductivitate termica excelenta;
  • Usoara si accesibila la pret;
  • Rezistenta la zgarieturi;
  • Se comporta foarte bine pe plite.

Dezavantaje:

  • De regula, aluminiul nu poate fi folosit pe arzatoarele cu inductie. Cu toate acestea, multe fabrici realizeaza oale din aluminiu care sa reziste si la plite cu inductie (este mai bine sa verifici acest lucru, chiar pe instructiunile de folosire)
  • Nu este potrivita pentru coacerea produselor de patiserie.

Acestea fiind spuse, atunci cand alegi o oala, este foarte important sa privesti, in prima instanta, materialul din care este fabricat. In functie de nevoile pe care le ai si de tipul de gatire, oalele sunt variate, cu diferite proprietati.

HomeX, un magazin online de decoratiuni casa, ofera o gama variata de seturi de vase pentru bucatarie, oale, cratite si ustensile pentru a facilita procesul de gatire. Pe langa faptul ca ai posibilitatea sa alegi orice tip de material, oalele din catalogul HomeX sunt rezistente, durabile si cu un aspect atractiv.

Advertorial

Sursa foto: elicaindia.wordpress.com

  •   2017-03-27
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii