Sfaturi culinare

#telina #legume

Cum sa alegi si sa pastrezi telina

Telina este o leguma foarte valoroasa, gratie numeroaselor sale proprietati. Ajuta la digestie, elimina toxinele si este saraca in calorii. De asemenea, uleiul de telina stimuleaza pofta de mancare. De la ea se consuma totul, radacina, frunze, seminte. In bucatarie, telina face salatele sa fie mai crocante, ofera o textura speciala supelor si merge de minute cu mancarurile de carne.

Cu toate acestea, telina este o leguma destul de pretentioasa. Daca nu se pastreaza in conditii optime, ea iis pierde proprietatile. De asemenea, trebuie sa stii cum sa o verifici atunci cand o cumperi din piata.
 

1 Cum sa alegi telina
 

Gasesti telina de vanzare atat cu tulpina cu tot, cat si doar radacina. Tupina trebuie sa fie ferma. Daca o clatini usor (cu atentie, fara sa o rupi), ar trebui ca tulpina sa se clatine foarte putin. Altfel inseamna ca este deja vestejita. O telina vestejita ar trebui sa aiba si un inceput de ingalbenire.

Alege telina care are o tupina mai groasa. Tulpinile subtiri tind sa fie mai tari. Culoarea trebuie sa fie verde, insa un verde obisnuit, nu unul inchis. Cand ai o telina cu o tupina verde inchis, atunci radacina aceasteia se poate sa fie foarte tare.

Un alt semn ca telina este proaspata il reprezinta greutatea. O telina proaspata are un continut bogat de apa, astfel incat, atunci cand o cantaresti in mana, ti se pare destul de grea pentru dimensiunea ei.

O alta metoda sa testezi telina este sa o mirosi. Impunge tulpina putin cu unghia si vezi cum miroase. Ar trebui sa fie un parfum dulce, de proaspat, apetisant. Daca miroase insa a ceva amar, atunci renunta la ea.
 

2 Cum pastrezi telina
 

Sursa foto: picklerecipes4u.comInainte sa o depozitezi, trebuie sa o clatesti putin, sa o usuci si sa ai grija sa nu ramana niciun fel de frunze vestejite pe tulpina. 

Telina poate fi pastrata in frigider de la cateva zile la cateva saptamani. O posibilitate este sa o pui intr-o punga de plastic si sa o depozitezi in sertarul de legume si zarzavaturi . In punga de plastic, telina rezista in jur de o saptamana. Daca folosesti insa o folie de aluminiu , telina se va pastra si mai bine, mai multe saptamani.

Cea de-a treia posibilitate de depozitare este sa o invelesti in prosoape de hartie inainte de a o pune la frigider.

Este bine sa o pui in zona de legume deoarece, in alte zone mai reci ale frigiderului, aceasta poate sa inghete. Daca apuca sa inghete, atunci, la dezghetare , va fi moale. O poti taia in betigase, sa o scufunzi intr-un vas cu apa foarte rece, timp de jumatate de ora. Isi va recapata astfel aspectul proaspat.

Daca vrei sa congelezi telina, inlatura intai frunzele de pe tulpina. Trebuie apoi sa o lasi la fiert 2-3 minute. Usuca-o si las-o sa se raceasca. Apoi o poti pune in pungi pentru congelator. Se va pastra in jur de 1 an.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului