Sfaturi culinare

#mamaliga #reteta

Reteta pentru cea mai buna mamaliga

este una dintre mancarurile considerate traditionale in tara noastra. Numele ei si reteta dupa care se prepara au ajuns cunoscute in intreaga lume, insa nu toata lumea stie cum sa pregateasca acest fel de mancare. Iata, asadar, cateva sfaturi pentru a pregati mamaliga .

Despre mancarea care are la baza malaiul se spune ca este traditional romaneasca, insa de fapt ea exista si in bucatariile europene. Astfel, italienii, ungurii si alte popoare europene ii spun polenta, insa nicaieri acest fel de mancare nu are o istorie si o simbolistica atat de puternice precum in tara noastra.
 

Cum se face mamaliga
 

La baza retetei de mamaliga sta malaiul, care este fiert in apa si framantata in aceasta, pana cand rezultatul este ca un aluat. Cantitatea de apa si cea de faina sunt in raport de patru la unu, cel mult doi - altfel spus daca ai pus in patru cani de apa, va trebui sa adaugi o cana, maxim doua de malai. Si cum sarea nu poate lipsi din mamaliga, ar trebui sa o adaugi astfel incat sa fie destula pentru gustul tau.

Pentru a o pregati, pune intai apa la fiert intr-un ceaun . Atunci cand apa incepe sa fiarba, adauga in ploaie malaiul, amestecand mereu. Da focul mai mic si lasa continutul sa fiarba, amestecand in mod constant, cu ajutorul unui tel, pentru mamaliga sau a unei linguri cu coada lunga.  Las-o pe foc pana marginile se aduna spre centru, respectiv pana cand vezi ca e bine fiarta. Rastoarn-o apoi pe un fund de lemn sau pe o farfurie intinsa si mananc-o cat este calda.
 

Variatiuni de mamaliga si mancaruri cu mamaliga
 

Daca vrei sa pregatesti o varianta de mamaliga cremoasa poti adauga in compozitia pe care o pregatesti o jumatate de cana de lapte si doua lingurite de margarina iar deasupra branza degresata cu iaurt sau smantana. In plus, daca vrei sa gusti cir, obtinut din zeama in care fierbe mamaliga, ar trebui sa te grabesti sa il scoti din ceaun atunci cand mamaliga incepe sa fiarba. Il poti amesteca cu miere de albine si consuma cald, fiind un remediu foarte bun pentru durerile in gat.

In plus, daca vrei, poti inlocui apa cu care fierbi mamaliga cu zer, smantana sau lapte. Consistenta produsului final depinzand de cantitatea de faina adaugata si de amestecarea ingredientelor.
   
Mamaliga poate sta la baza mai multor mancaruri traditionale : bulz, urs bucovinean, mamaliga cu branza, mamaliga cu smantana si ierburi etc. . Acestea se pregatesc punand doua straturi de branza, cu unt si smantana intre doua straturi de mamaliga, iar compozitia rezultata se da la cuptor.
traditionsacrosseurope.files.wordpress.com
Daca vrei sa pregatesti balmos, in loc de apa pui la fiert smantana. Cand aceasta clocoteste, se adauga faina, in ploaie, si se fierbe pana miroase a mamaliga prajita, iar deasupra se ridica grasimea din smantana. Peste mamaliga rezultata se pun bucati de branza iar mancarea rezultata se serveste cald.

Iar daca ai auzit de malai de Bucovina, atunci te va tenta posibilitatea de a-l pregati chiar tu, in propria bucatarie: se amesteca un kilogram de malai, o cana cu gris sau cu faina alba si o lingurita de sare. Mixul se opareste cu o cantitate tripla de lapte sau apa cu gust dulce, se amesteca si se lasa sa se racoreasca si daca vrei, ii poti pune si arome, oua si untura. Compozitia rezultata se coace  intr-o tava tapetata, pana este rumenit. Peste malaiul scos din cuptor se poate turna sirop fierbinte obtinut din zahar ars sau smantana.
 

Ce poti face cu mamaliga care s-a racit
 

Mamaliga care s-a racit poate fi incalzita astfel: se taie bucatile in felii groase de doi - trei centimetri si se aseaza pe gratarul incalzit sau se pun intr-o tava care se da la cuptor. 
 

Alte sfaturi pentru a obtine o mamaliga foarte gustoasa:
 

  • Malaiul trebuie sa fie uscat si cernut.
     
  • Aspectul mamaligii depinde de malaiul din care este facuta: astfel, cea mai frumoasa mamaliga iese din malai grisat.
     
  • Daca vrei sa pregatesti mamaliga dupa reteta bucovineana, atunci trebuie sa o pregatesti astfel: pui la fiert apa cu sarea iar cand aceasta clocoteste torni putin malai, o lasi putin sa fiarba, apoi pui restul de faina, deodata. O lasi sa fiarba timp de 10 minute, apoi incepi sa amesteci cu facaletul, pe rand, pornind dintr-o margine. Dai focul mai mic, amesteci bine continutul din ceaun, astfel incat sa nu ramana cocoloase, o rotunjesti cu o paleta de lemn udata si lasi mamaliga sa se coaca.
     
  • Daca vrei sa incerci varianta de mamaliga pripita, atunci cand clocoteste apa, se pune toata faina, in ploaie, si se amesteca mereu, pana este fiarta.

 

Sursa foto : chisinau-apartment.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare