Sfaturi culinare

#sfaturi culinare #stridii #retete stridii #sfaturi culinare stridii

Stridiile, delicatesa verii

Una dintre delicatesele verii o reprezinta stridiile. Pentru o petrecere sau un eveniment elegant, poti servi un platou plin cu stridii, alaturi de sampanie. Aceste vietati marine, insa, sunt destul de problematice si multa lume este reticenta cand vine vorba sa le consume. Cu putina informare si indemanare, stridiile pot deveni un aliment de succes la orice masa festiva.

Stridiile sunt considerate alimente afrodisiace. Continutul lor bogat in zinc este recomandat pentru potenta. Se spune ca Giacomo Casanova considera stridiile alimente benefice pentru iubire si ca ar fi existat o analogie intre organele genitale feminine si molusca din cochilie. Astazi, stridiile se servesc cu patrunjel, lamaie, rosii, iar sosul de stridii este folosit la numeroase preparate, de la cele din carne de pui la cele de vita.

Stridiile proaspete

Stridiile pot fi consumate proaspete sau gatite, insa este vital sa fie proaspete. O stridie buna miroase a alge marine si are inca in ea apa de mare. Stridiile intregi sunt inchise si dificil de deschis. Stridiile deschise sunt proaspete daca se etanseaza la apasare. Cel mai sigur este sa mananci stridii in destinatii din apropierea apelor, acolo unde aceste vietati sunt pescuite zilnic. Le poti cumpara din pietele de peste pentru a le gati intr-o chicineta, cand te afli in vacanta.

Tacamuri pentru stridii

Cutitul pentru stridii are o lama dura, care este in general fabricata din otel inoxidabil, inconjurata de un guler pentru protectie. Un astfel de cutit costa in jur de 20 lei. Cutitul de stridii este util si pentru a deschide midii, moluste sau pentru a cresta si modela alimentele. In restaurantele elegante, stridiile se servesc cu o furculita speciala. Un set de doua furculite pentru stridii costa peste 200 lei.

Stridiile crude

Cea mai simpla si rapida modalitate de a consuma stridiile este sa le pescuiesti, sa le deschizi si si sa le servesti ca atare dupa ce ai indepartat nisipul si apa de mare. Se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie. In alte retete se face un sos pe baza de otet balsamic.

Stridiile gatite

Stridiile se gatesc foarte repede. Acestea pot fi facute, de exemplu, la cuptor, in 3 minute, cu pesmet, lamaie si plante aromatice.

Foto : simplyrecipes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului