Au mai ramas doar cateva zile din aceasta vara, iar toamna se apropie cu pasi repezi. Este perioada din an in care se prepara conservele pentru camara de iarna. Zacusca se numara printre cele mai importante conserve, care trebuie sa se regaseasca in orice camara. Iata o reteta simpla si rapida de zacusca pe care trebuie sa o prepari si tu.
Ingrediente pentru zacusca de vinete
- 25 gogosari
- 25 ardei grasi
- 1 kg ceapa
- 10 vinete mari
- 1 kg morcovi
- 2 kg rosii
- 1 litru ulei
- 3-4 foi dafin
- 1 lingurita piper boabe
- 2 boabe enibahar
- sare
Cum se prepara zacusca de vinete
Ardeii, gogosarii si vinetele se spala bine si se coc la foc, preferabil afara, pe lemne. Cand sunt bine coapte se curata de coaja si se pun la scurs.
Intre timp se toaca ceapa marunt si se caleste la foc mic, cu putin ulei. Cand ceapa devine translucida se adauga morcovul ras pe razatoarea mica, foile de dafin, piperul si enibaharul. Amesteca bine la lasa legumele la innabusit timp de 10 minute.
Intre timp, toaca foarte marunt gogosarii, ardeii, rosiile si vinetele. Poti folosi robotul de bucatarie daca vrei sa termini rapid. Adauga toate legumele in oala, peste ceapa si morcov si amesteca bine. Lasa totul sa fiarba la foc mic. Amesteca din cand in cand pentru a nu se prinde. Asezoneaza dupa gust cu sare.
Cand zacusca a scazut bine se stinge focul. Zacusca se toarna imediat, fierbinte, in borcane sterilizate si se inchide foarte bine capacul.
Pune apoi borcanele in cuptorul bine incins, dar cu focul oprit. Lasa borcanele sa stea in cuptor pana a doua zi, sau pana ajung la temperatura camerei. Muta apoi borcanele in camara.
Sursa foto: turnulsfatului.ro