Gemul de mere este unul dintre gemurile care se prepara intr-un timp foarte scurt, dar care sunt si foarte gustoase. Cu o astfel de reteta nu poti da gres, iar ingredientele sunt usor de procurat oricand.
Ingrediente pentru gemul de mere
- 3 kilograme mere
- 1,5 litri apa
- coaja si zeama de la 5 lamai mici
- 2, 5 kilograme zahar
- 1 betisor de scortisoara
- 2 pliculete zahar vanilat
-
optional: 50 de grame de ghimbir .
Cum se prepara gemul de mere
Curata merele de coaja si samburi, apoi taie-le in bucati sau rade-le. Da pe razatoare lamaile, apoi stoarce-le bine de zeama.
Pune cojile si samburii de mere intr-un tifon.
Intr-o cratita pune zeama si coaja de lamaie sa fiarba impreuna cu cojile si samburii de mere. Adauga si merele. Daca folosesti si ghimbir, pune la fiert si ghimbirul. Dupa ce au fiert virgula iar sucul a devenit usor vascos, scoate tifonul.
Adauga in cratita si zaharul si lasa-le sa fiarba impreuna pana sucul s-a ingrosat bine virgula iar fructele s-au inmuiat bine.
Ia cratita de pe foc, iar dupa ce s-a racit, pune gemul in borcane pe care sa le acoperi cu capace care sa se inchida etans. Dupa aceea le poti pune in camara.
Cum se serveste gemul de mere
Gemul de mere poate fi uns pe paine sau folosit pe post de umplutura dulce.
Pofta buna!