Sfaturi culinare

#ornat #legume #mancare #sfaturi culinare

Cum sa decorezi cu legume

Legumele pot fi folosite cu succes pentru a decora mancarea, conferindu-i astfel un aspect cu totul deosebit. Ai nevoie doar de cateva ustensile de bucatarie si de timp pentru a experimenta diverse modalitati de a decora mancarea.

Iata cateva posibilitati:
 

1. Decorarea simpla cu legume
 

Cel mai simplu mod de a decora un preparat culinar este sa tai bucati cateva legume pentru a crea cu ajutorul lor o imagine. De exemplu, doua polonice de piure de cartofi devin mai atractive daca le transformi intr-un om de zapada. Adauga din fasole, morcovi si mazare elementele care sa descrie corpul omului de zapada: ochi, nas, nasturi si maini. Foloseste felii subtiri de albus de ou fiert pentru a le transforma in petale de crizanteme pe o salata boeuf.
 

2. Decorarea cu legume la razatoare
 

Achizitioneaza o razatoare dotata cu un set special conceput pentru "sculptare" in legume si fructe. Pe langa felierea obisnuita, un astfel de aparat iti permite sa tai legumele in diverse forme: pestisori, cubulete, pai, spirale, floare etc. Accesoriile dintr-un set de razatoare cu functii decorative iti permit sa obtii exact forma dorita, fara sa mai pierzi timpul incercand sa ajungi la acelasi rezultat folosind un cutit obisnuit.
 

3. Decorarea manuala
 

Daca te pricepi sa sculptezi in legume si fructe, poti experimenta diverse modele. Chiar si pentru acestea, insa, se poate sa ai nevoie de unele unelte de bucatarie. Un castravete, de exemplu, poate fi gaurit in interior, cu ajutorul unui piston de scos cotorul merelor. Obtii astfel un castravete tip burlan, pe care apoi sa-l tai doar pe una dintre laturi, pana obtii un cos lung, cu maner. In cos se pot pune legume taiate fin, pe care sa le fierbi apoi impreuna sau sa le servesti proaspete.
 

4. Tine cont de detalii
 

Inainte de a fi utilizate pentru modelare, legumele trebuie sa fie foarte bine spalate si apoi sterse de apa. Pentru a impiedica decolorarea legumelor, foloseste cutite cu lama din otel inoxidabil.

In cazul sculptarii in legume, acestea trebuie sa fie alese in asa fel incat sa nu se ofileasca usor. De exemplu, ridichile este bine sa fie ferme, rotunde si proaspete. Suprafetele si dimensiunile trebuie sa fie uniforme, pentru a obtine un rezultat armonios. Castravetii folositi trebuie sa fie verzi, drepti (nu nodurosi), de marime medie. In cazul morcovilor, cei folositi pentru a sculpta in ei este bine sa fie drepti, tari, de marime medie. Acesta nu se scufunda in apa inainte de a lucra cu ei, in caz contrar vor fi mai dificil de manevrat.

Culoarea rosiilor rezista mai bine daca tomatele sunt puse intr-un amestec de apa si zeama de lamaie. Pentru a putea sa le tai, scobesti, crestezi etc, rosiile trebuie sa fie ferme, dar coapte bine.

Daca nu urmeaza sa servesti imediat legumele pregatite, pune-le in apa foarte rece, pentru ca formele sa se pastreze bine. De asemenea, fiecare decoratiune din legume se pastreaza separat de celelalte, pentru ca cea care ar putea sa se strice sa nu le afecteze si pe celelalte. Depoziteaza-le in frigider.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare