Sfaturi culinare

#prosciutto #carne #porc #sare

Cum sa folosesti prosciutto in bucatarie

Prosciutto este o delicatesa pe care multi o savureaza cu placere. La obtinerea unei felii perfecte de prosciutto, dupa retete traditionale si cu mijloace moderne, se poate lucra chiar si doi ani. In Italia exista specialisti in acest domeniu, capabili sa deosebeasca aromele diferite ale acestui produs apetisant.

Prosciutto este un preparat obtinut din pulpa de porc, cruda (prosciutto crudo) sau gatita (prosciutto cotto). Cele mai cunoscute regiuni ale Italiei unde se fabrica acest produs sunt Friuli si Venezia Giulia.

Prosciutto San Daniele este mai dulce si mai inchis la culoare decat Prosciutto di Parma. Prosciutto este disponibil atat ca bucata intreaga, cat si feliat. Cu toate acestea, in Romania prosciutto se vinde in general sub forma feliata. Cei care pot opta pentru o bucata intreaga trebuie sa aiba un cutit foarte bine ascutit, astfel incat sa poata taia feliile foarte subtiri.

Un prosciutto facut in mod traditional este lasat la maturat cel putin 9 luni si pana la maxim 2 ani. Carnea este condimentata doar cu sare si pusa la uscat, dupa proceduri precise si tehnici tinute sub control, astfel incat aceasta sa nu se strice si sa-si pastreze culoarea alb-rozalie.
 

Prosciutto, ingredient in bucatarie
 

Pentru preparatele italienesti, prosciutto este un ingredient ideal pentru antipaste . De asemenea, el este combinat cu grisine, paine, mozzarella , chiar si pepene sau smochine .

In felurile principale, prosciutto este folosit in compozitia sosurilor pentru paste, ca topping la pizza, ca umplutura pentru carne etc. In preparatele calde, prosciutto se pune de obicei la final, pentru a-si pastra fragezimea si a evita ca acesta sa se intareasca.

Prosciutto trebuie depozitat in frigider si ambalat cu folie de plastic, astfel incat sa nu ajunga aerul la el. In caz contrar, se intareste, se inchide la culoare si devine greu de consumat. Pentru mesele la care prosciutto constituie un aperitiv, acesta ar trebui servit imediat, altfel intregul aperitiv va fi distrus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare